Плющ, Медведчук, Гавриш – на вихід?! Волков так не думає

Понеділок, 18 червня 2001, 11:47
У Верховній Раді назріває "оксамитова контрреволюція" - зібрано підписи під проектами постанов про відликання керівників парламенту. Голосувати щодо внесення питання до порядку денного сесії будуть у вівторок.

Ініціаторами внесення проектів постанов виступили фракції Компартії (113 депутатів), соціалістів (16), "Яблуко" (15) і "Батьківщини" (26), ряд членів Українського народного Руху, а також Прогресивної соціалістичної партії України.

Під проектом постанови про відкликання голови парламенту Івана Плюща стоять 154 підписи, під проектом про відкликання першого віце-спікера Віктора Медведчука - 169, під проектом про відкликання віце-спікера Степана Гавриша – 159, передає Інтерфакс-Україна.

Домовленість про те, щоб 19 березня ухвалити рішення щодо внесення до порядку денного проектів цих постанов була досягнута на засіданні Координаційної ради парламентської більшості у понеділок.

Координаційна рада також пропонує розглянути ці питання по суті в четвер і проголосувати щодо проектів постанов.

Якщо під проектами подібних постанов будуть зібрані підписи 150 депутатів, згідно з регламентними нормами, то це дозволяє вносити питання до розкладу засідань парламенту. При цьому кожна постанова повинна розглядатися окремо. Підписи під проектами не відкликаються. Для внесення до порядку денного цих питань необхідно набрати голосів не менше 226 народних депутатів. Проекти мають бути розглянуті не пізніше 5-го дня після їх внесення до порядку денного.

Таке ж рішення прийняла і погоджувальна рада керівництва парламенту. За нього проголосували всі лідери фракцій і груп, що брали участь у нараді, повідомив в інтерв'ю журналістам лідер "Яблука" Михайло Бродський.

Депутат нагадав, що підписи під проектами цих постанов збиралися в лютому-березні 2001 року, коли "у Верховній Раді була урядова криза". Хоча під всіма трьома проектами стоять підписи "яблучників", фракція не буде голосувати "за" – зі слів Бродського, питання про відкликання керівництва парламенту недоцільне, і політична криза Україні не потрібна. А забрати назад "свої" підписи він не зміг – зі слів в.о координатора парламентської більшості, лідера фракції НДП Олександра Карпова, подібних маніпуляцій з автографами під таким документом здійснювати не можна.

На відміну від Бродського, не унеможливив підтримки цих проектів постанов з боку блоку ПРП-НРУ-КУН лідер партії "Реформи і Порядок" Віктор Пинзеник. Розглядати це питання будуть у понеділок на спільному засіданні блоку. Зараз у Верховній Раді ПРП-НРУ-КУН репрезентовані у фракціях "Реформи-Конгрес" і НРУ, чисельність яких становить 16 і 14 депутатів відповідно.

А тим часом всезнаючий політарифметик і лідер "Демсоюзу" Олександр Волков уже встиг підрахувати, що відставки не буде. Максимальний результат, який може бути досягнутий – 218 голосів при необхідних 226.

"Відкликати просто. Тут і праві, і ліві можуть об'єднатися. А ось потім призначити голову Верховної Ради, першого заступника і заступника, я вважаю, буде неможливо. Це буде друга "спікеріада", - сказав Волков журналістам, підкресливши, що без керівництва Верховної Ради не може бути прийнятий жоден закон. Тому, на його думку, можливо, ініціатори питання хочуть розпуску парламенту. Він нагадав, що, згідно з Конституцією, якщо Верховна Рада протягом місяця не збереться на сесійне засідання, то президент має право її розпустити.

Петро Симоненко, лідер комуністів – найчисленнішої фракції – назвав іншу причину, через яку зараз порушується це питання. Він хоче заслухати звіт керівництва парламенту щодо проробленої роботи. "Нехай вони доведуть, що їх керівництво сприяло поліпшенню роботи Верховної Ради у цілому", - сказав лідер фракції КПУ, яка втратила крісло першого віце-спікера після "оксамитової революції" 2000 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування