Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пустовойтенко пропонує прийняти нову Конституцію. Медведчук – проти

Понеділок, 18 червня 2001, 16:24
Валерій Пустовойтенко запропонував розглянути доцільність розробки нового тексту Конституції України на основі Концепції реформування політичної системи.

Про таку ініціативу він заявив у понеділок в Києві на Форумі демократичних сил, в роботі якого беруть участь представники 43 політичних партій – НДП, Партії регіонів, "Трудової України", "Демократичного союзу", СДПУ(О), Партії промисловців і підприємців, Ліберальної партії, Аграрної партії, Християнської республіканської партії, партії "Жінки України" etc. Зараз Пустовойтенко є лідером Народно-демократичної партії, міністром транспорту, співголовою Всеукраїнського об'єднання демократичних сил "Злагода". Пустовойтенко також працює секретарем Політичної ради при президенті України.

Механізмом, який би забезпечив "неконфліктність і неполітизованість конституційного процесу", є скликання уповноважених Конституційних зборів, вважає Пустовойтенко. "Думаю, що скликання Конституційних зборів і початок роботи над підготовкою нових конституційних положень, які б відповідали змісту Концепції реформ політичної системи, могло б відбутися вже наступного, 2002 року. На кінцевому етапі (2004-2006 роки) Конституційні збори (асамблея) могли б затвердити (або внести на загальнодержавний референдум) варіант нового тексту Конституції", - сказав Пустовойтенко. Він висловився за збереження змісту перших двох розділів і загальної структури діючої Конституції.

Нова модель політсистеми за Пустовойтенком має базуватися на чіткому розподілі влади між законодавчою, виконавчою і судовою, а також підвищенні ролі партій у формуванні державної політики, насамперед, завдяки розширенню повноважень парламенту.

Крім того, ця програма повинна передбачати посилення ролі президента як гаранта Конституції.

Водночас у понеділок перший віце-спікер парламенту Віктор Медведчук висловлюється проти внесення до Конституції змін щодо перерозподілу "функціонального наповнення гілок влади". "Це складний процес, до якого ми сьогодні не готові", - заявив він.

Разом з тим, він вважає за необхідне внести до Основного закону зміни про скасування депутатської недоторканості, зобов'язання Верховної Ради створити парламентську більшість, а також право президента розпустити парламент у випадку, якщо ця більшість не буде діяти. На думку Медведчука, необхідні також зміни Конституції в частині дострокового припинення повноважень народних депутатів, обраних за партійними списками, які перейшли до інших фракцій.

Медведчук також заявив, що СДПУ(О) не бере участь у Форумі демократичних сил, що проходить в понеділок у Києві, оскільки не вважає це необхідним для партії на даному етапі.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...