Україні запропонували оформити газовий борг перед Росією в єврооблігації

Понеділок, 18 червня 2001, 19:13
Російський Національний резервний банк зробив офіційну попередню пропозицію прем'єр-міністру України Анатолію Кінаху - випустити під українські борги за російський газ корпоративні єврооблігації "з певним видом забезпечення".

Про це заявив голова правління НРБ Олександр Лебедєв у понеділок в Києві в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" після закінчення переговорів з Кінахом. Банкір зазначив, що таку пропозицію він робить від імені консорціуму банків, зокрема, західних, який може бути створений у випадку позитивного розв'язання цього питання.

Основний принцип цієї пропозиції полягає в тому, щоб не збільшувати державний борг України, а випустити під нього корпоративні єврооблігації "з певним видом забезпечення".

"Ми б виступили андеррайтерами [організатор розміщення], купили б ці борги [України за газ], а російський бюджет отримав би гроші, а не облігації з ефемерною, ніби, можливістю конверсії у власність [України]", - заявив Лебедєв. При цьому він додав, що взагалі не розділяє наївних надій на те, що "Україна може передати в рахунок своїх боргів за газ свою власність.

У разі прийняття такої пропозиції, зазначив Лебедєв, Україна змогла б не збільшувати свого зовнішнього боргу, залишати можливості для нових європозичань на пільгових умовах, і в той же час вирішила б проблему боргу.

Відповідаючи на питання агентства "Інтерфакс-Україна", яка була реакція у Кінаха на цю пропозицію, Лебедєв сказав: "Добра реакція. Ми домовилися, що сформулюємо ці пропозиції письмово до кінця тижня, буде також створена робоча група, а з наступного понеділка ми могли б взагалі в розширеному складі обговорити цю пропозицію".

У відповідь на запитання, на яких умовах могли б бути випущені ці єврооблігації, Лебедєв зазначив, що вони є досить "стандартними" для подібних європозичань. З його слів, ці єврооблігації мають бути випущені на термін не менше ніж 10 років, з пільговим періодом оплати - 3 роки, а також з 7% купоном.

Узгоджений розмір боргу України за російський газ складає близько $1,4 мільярда, однак Москва наполягає на цифрі в $2 мільярди.

Інтерфакс-Україна

P.S. Головним акціонером НРБ є РАТ "Газпром"

Читайте також:

Сочінський газават

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News