Кучма сам наривається

Вівторок, 19 червня 2001, 13:27
Комітет захисту журналістів (CPJ) – незалежна міжнародна організація, яка базується в Нью-Йорку і вже два рази включала Кучму до десятки ворогів преси, – написав листа протесту українському "гаранту".

Комітет захисту журналістів заявляє рішучий протест в зв'язку з недавнім вироком головному редактору газети "Свобода" Олегу Ляшку, який був засуджений на два роки тюрми умовно. Йому також було заборонено займатися журналістською діяльністю. Головний редактор "Свободи" звинувачується в наклепі на колишнього виконуючого обов'язки прем'єр-міністра України Василя Дурдинця і начальника управління МВС в Одеській області Івана Григоренка.

У листі на ім'я Кучми, підписаному керівником CPJ Енн Купер, зазначається, що такий вирок є формою відплати Ляшку за критичні матеріали, направлені проти корупції. "Це створює негативний прецедент для інших незалежних журналістів, які протягом багатьох років зазнавали переслідування з боку влади", - зазначає комітет.

Комітет "глибоко стурбований тим, що український уряд позбавляє журналіста права займатися журналістикою через те, що він опублікував політично спірні погляди". Нам не зрозуміло, яким чином мирне висловлення думки може бути класифіковане як злочин", - говориться в листі на ім'я Кучми. Крім цього, "в світлі незавершеного розслідування зникнення у вересні 2000 року і вбивства інтернет-журналіста Георгія Гонгадзе, вердикт щодо Ляшка збільшує незахищеність журналістів, які критикують владу в Україні".

Комітет закликає Кучму провести розслідування справи проти Ляшка незалежним судовим органом. Політично мотивовані звинувачення проти журналіста повинні бути зняті, вважає CPJ.

Читайте також:

Редактору газети "Свобода" дали два роки тюрми (умовно) і заборонили займатися журналістикою

Кучма - двократний ворог преси. Зараз №7

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування