Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кінець "зими" у відносинах із Заходом?

Середа, 20 червня 2001, 13:05
Схоже, Америка остаточно змінила гнів на милість. США "будуть робити все можливе, щоб підтримати Кучму". Такий висновок після зустрічі в держдепартаменті США зробив глава адміністрації президента Володимир Литвин.

"Я вважаю, що суть американської позиції передають слова Річарда Армітіджа [перший заступник держсекретаря США]: "Ми будемо робити все можливе, щоб підтримати президента Леоніда Кучму і його адміністрацію", - заявив Литвин в Вашингтоні після зустрічі із зазначеним чиновником. "Відбувся відкритий і конструктивний обмін думками", і Литвин залишився "дуже задоволений результатами": США не тільки заявили "підтримку реформаторським зусиллям президента і уряду України", але і виявилося, що між Києвом і Вашингтоном існує "збіг або близькість поглядів на основні міжнародні проблеми".

Однак особливе захоплення на Банковій має викликати висловлювання Литвина про те, що США не висувають жодних вимог ані відносно змісту, ані темпів реформ, і чітко розуміють реальні труднощі на шляху їх здійснення. Це "принципово важливе", заявив Литвин. У свою чергу в Києві "розуміють, що наше просування на шляху реформ забезпечить подальшу підтримку України Сполученими Штатами", як передає Інтерфакс-Україна, додав шеф адміністрації Кучми.

Крім теплоти цієї зустрічі Литвин зазначив атмосферу "щирої симпатії до України" під час побачень з сенаторами Річардом Лугаром і Джоном Маккейном, а також членом Палати представників, співголовуючим "української групи" Конгресу Марсі Каптур. "Як главі адміністрації президента, мені було дуже важливо почути про їх підтримку президента України, в якому вони бачать гаранта стабільності суспільства і безповоротності реформ".

У відповідь на обнадійливі сигнали Литвин заявив американським співрозмовникам, що Україна вітала зближення між Росією і США, оскільки "це відповідає нашим спільним інтересам". Розвинути свої міркування з цього приводу він зможе безпосередньо у Білому домі – у шефа адміністрації Кучми попереду зустріч з радником президента США з питань національної безпеки Кондолізою Райс. Литвин також передасть особисте послання Кучми президенту США Джорджу Бушу.

Сам Буш, виступаючи у Варшавському університеті 15 червня в рамках першого євротурне, накреслив для Києва амбіційний план подальших дій. У своїй пристрасній промові, де американський президент закликав будувати "відкриту Європу" без "штучних розділових ліній", він вимовив слово "Україна" п'ять разів (щоправда, усього в двох абзацах; слово "Росія" він сказав тричі, зате навколо взаємовідносин з нею була побудована фабула всього спіча).

"Всі молоді демократичні держави Європи на просторі від Балтики до Чорного моря повинні мати ті ж самі шанси на безпеку і свободу і на приєднання до інститутів Європи, що і держави з давно сталою системою демократичного управління. […]

Я би хотів виразити вдячність Польщі за те, що вона служить мостом, який з'єднує нас з новими демократіями Європи, а також захисником інтересів і безпеки своїх сусідів, таких як країни Балтії, Україна і Словаччина. Ви наповнюєте реальним змістом слова: "За вашу і нашу свободу". […]

Європа, яку ми будуємо, повинна включати в себе Україну - країну, яка сьогодні переживає травматичний перехідний процес. У Києві кажуть про те, що подальша доля України пов'язана з Європою. Якщо Україна дійсно прагне цього, ми повинні піти їй назустріч. Ми повинні простягнути руку допомоги Україні, як це вже рішуче зробила Польща".

 
Кучма і Перссон
 
Ще один знаковий натяк Кучмі зробив Йоран Перссон, прем'єр-міністр Швеції, яка першу половину 2001 року головує у Євросоюзі. Після зустрічі з "гарантом" він заявив, що ЄС своїм рішенням про розширення дає Україні "чіткий сигнал". Щоправда, у цей же день Перссон зустрівся і з українською опозицією.

ЄС "зацікавлений в поглибленні співпраці з Україною з урахуванням того, що Європейський Союз розширюється і поповнюється новими членами", - сказав Перссон журналістам. Він заявив, що ЄС із свого боку буде стимулювати Польщу, Чехію, Угорщину і Словаччину до більш тісної співпраці з Україною ще до їх вступу до Євросоюзу.

Прем'єр Швеції також сказав, що "вражений" темпами економічного зростання в Україні. З його слів, Європейський Союз вирішив запросити Україну до більш тісної співпраці з ЄС на політичному рівні, зокрема, в рамках роботи Європейської конференції. Таке рішення прийняте на самміті ЄС, який відбувся 14 червня в Гетеборзі, заявив шведський прем'єр. "Ми з нетерпінням чекаємо поглиблення нашої співпраці, оскільки ця співпраця - в інтересах як ЄС, так і України".

Разом із тим, з його слів, в ході зустрічі з Кучмою вони говорили не тільки про важливість співпраці з Україною в економічній сфері, але і про цінності, без яких неможливе майбутнє Європи - цінності демократії і повага прав людини. Крім цього, зі слів Перссона, в ході зустрічі з Кучмою вони торкнулися теми свободи ЗМІ, яка, зі слів прем'єра Швеції, "є важливою складовою суспільства".

"Ми підтримуємо всі зусилля України на шляху економічних реформ. Але, крім того, потрібні демократичні реформи, сфокусовані на правах людини. Тому що ці дві речі тісно пов'язані, і обидві разом дадуть Україні можливість інтегруватися до Європи. Ви маєте робити ці дві речі разом – економічні та демократичні реформи", - цитує Перссона українська служба Бі-Бі-Сі.

Кучма ж з всього сказаного зробив буквальний висновок – Європейський Союз уперше за 10 років української незалежності дав країні "недвозначний позитивний сигнал". Після зустрічі з Перссоном він заявив, що рішення ЄС про розширення за рахунок країн Східної Європи "не може не радувати Україну". У відповідь Кучма ще раз почав розказувати про "тверду рішучість України йти шляхом європейського вибору". "Наша головна мета - побудова демократичної держави, де поважають права людини і свято їх дотримуються", - підкреслив "гарант".

Читайте також:

Буш вивчив слово "Ukraine"
Американський президент Джордж Буш наблизився на мінімальну відстань до українського кордону. У п'ятницю він побував у Варшаві. У польській столиці слабий в географії Буш, напевно, встановив власний рекорд з кількості речень, публічно виголошених про Україну.

Кучма дав "клятву Демократа"
Приїзд до Києва Дональда Рамсфельда сприйняли в світі як знак. Шеф Пентагона став першим високопосадовим представником адміністрації Буша, який побував в Україні. "Немає сумнівів в тому, що то, як країна справляється з труднощами і проблемами, буде мати великий вплив на її імідж", - сказав він у Києві.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...