Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У кримських політиків – сонячний удар

Середа, 20 червня 2001, 15:59
Протистояння в кримському парламенті стає більш універсальним – крім політичної форми воно набуло фізичної. У середу депутати автономії звернулися до Кучми з проханням звільнити кримського прем'єра Куніцина, а заодно подряпалися і побилися.

За черговий вотум недовіри голові Ради міністрів автономії проголосували 55 кримських депутатів з 57, що брали участь в голосуванні (усього в кримському парламенті - 100 депутатів), повідомляє Інтерфакс-Україна. Це рішення було прийняте на основі постанов Верховної Ради Криму від 1 лютого і 24 травня 2000 року, коли парламент визнав діяльність місцевого уряду незадовільною і ухвалив рішення відправити його у відставку. Однак Кучма, який, згідно з Конституцією, дає згоду на призначення і звільнення кримського прем'єра, проігнорував волю кримських парламентарів. У нинішньому зверненні до Кучми депутати автономії, серед іншого, нагадали "гаранту", що 3 травня 2001 року він сам розкритикував Раду міністрів.

Ну а саме ж питання про відставку в середу виникло після того, як президія парламенту автономії запропонувала внести до порядку денного сесії питання про звіт уряду Криму за 2000 рік. Більшість депутатів проголосували "за", однак прем'єр Куніцин відразу заявив, що не буде звітувати, оскільки свій звіт уряд направив у парламент автономії ще 29 січня нинішнього року. Тоді, зі слів глави уряду, комісія із законодавства вважала недоцільним розглядати це питання в зв'язку з тим, що Рада міністрів Криму вже була "формально відправлена у відставку".

Взаємне нерволоскотання супроводжувалося неодноразовими колотнечами, які іноді переходили в бійки. У ході обговорення питання про звіт уряду депутати-прихильники Ради міністрів на знак протесту заблокували трибуну, постійно плескаючи в долоні і тупочучи ногами. Перший фізичний конфлікт виник, коли виконуючий обов'язки віце-прем'єра уряду автономії Олександр Рябков, намагаючись перешкодити виступу голови Рахункової палати Верховної Ради Миколі Горбатову, забрав мікрофон і викинув його на середину залу. В результаті у заступника глави кримського уряду було розбите обличчя.

Був легко травмований ще один з активних учасників цих колотнеч, виконуючий обов'язки міністра економіки Криму Геннадій Говорущенко – його подряпали до крові. Одним з активних учасників сутичок був також голова фракції комуністів і народовладдя Вячеслав Захаров, що є заступником міністра з питань курорту і туризму Криму.

Самі герої протистояння – прем'єр Куніцин і спікер кримського парламенту Грач – підсумково залишилися на своїх політичних позиціях. Глава уряду рішення парламенту назвав "політичним фарсом, оскільки все було проведено з порушенням діючих норм", і тому він має намір працювати і далі, бо ж на його думку, президент України на подібні порушення "не буде реагувати". Уряд підготував звернення до суду, щоб той відмінив рішення парламенту як незаконне.

Спікер кримського парламенту, Грач, заявив журналістам, що ніяких порушень при прийнятті такого рішення Верховною Радою не було, а Куніцин, не виступивши із звітом уряду, порушив Конституцію Криму. Вже у середу звернення Верховної Ради Криму на ім'я Кучми буде відправлено на Банкову. Відповідаючи на питання про те, якою буде реакція Кучми, спікер автономії сказав: "Це справа і право президента України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування