Україна бачить своє майбутнє в зв'язках з Європою

Середа, 20 червня 2001, 21:45
Ukraine sees future tied to Europe

Україна бачить своє майбутнє в тісних зв'язках з Заходом, і не зацікавлена в пропозиції приєднатися до союзу Росії і Білорусії, заявляє один з вищих чиновників-помічників українського президента Кучми.

"Звичайно ж, ми прагнемо добрих відносин з Росією, але в Україні сьогодні існує єдина думка про те, що наш розвиток має бути пов'язаний з європейськими структурами", сказав в інтерв'ю The Washington Times глава президентської адміністрації Володимир Литвин. "Жодна інша альтернатива навіть не розглядається".

Литвин - найвисокопоставленіша посадова особа з України, яка відвідала Вашингтон після вступу Буша на посаду президента. Він прибув саме тоді, коли у міжнародної громадськості виникають реальні сумніви з приводу курсу ринкових реформ і демократичних свобод в Україні за Кучми.

Відставлений минулого місяця прем'єр-міністр реформатор Віктор Ющенко і досі не розкрите вбивство журналіста Георгія Гонгадзе зіпсували репутацію країни. Кучма постійно заперечує обвинувачення українських опозиційних партій в тому, що він зіграв свою роль в смерті Гонгадзе.

Не називаючи підозрюваних, Литвин учора заявив, що за його переконанням, різкий критик президента Гонгадзе був усунутий силами всередині України, щоб очорнити Кучму.

"Це була провокація, яка вийшла з-під контролю", сказав він. "Вони цілилися у президента, і замість цього нанесли шкоду репутації країни в світі".

Незважаючи на недавню суміш переконання і тиску з боку російського президента Володимира Путіна, Україна під керівництвом Кучми, здається, сприймає роботу з Заходом через Європейський Союз і НАТО як свій першочерговий зовнішньополітичний пріоритет, наполягає Литвин.

Україна сприймає США, додав він, "як політичного гаранта нашої безпеки".

В ході візиту в Литвина була запланована зустріч з главою ради Національної безпеки Кондолізою Райз і заступником держсекретаря Річардом Армітаджем. Кучма планує восени відвідати самміт ООН з проблем дітей у Нью-Йорку, але про зустріч з Бушем нічого не повідомляється.

Буш висловлює серйозну зацікавленість в Україні під час приватних бесід з регіональними лідерами. Найнаселеніша країна з колишніх республік Радянського Союзу, Україна вважається ключем до стабільності в регіоні і курсу російської пострадянської зовнішньої політики.

У своїй промові у Польщі минулого тижня Буш назвав Україну "нацією, що бореться з наслідками транзитного періоду". "Деякі в Києві кажуть про європейську долю своєї країни. Якщо це їх прагнення, ми повинні це винагороджувати", сказав Буш.

Але Литвин говорить, що влада в Україні потребує конкретного виявлення США підтримки у наданні допомоги Україні з боку МВФ та інших міжнародних інституцій, а також у зміні законодавства США, що дозволило б знизити тарифи на український експорт.

Литвин упевнений в тому, що Ющенка, який був главою центробанку, "міфологізовано" західною пресою, і що він втратив свій пост тому, що не міг порозумітися з парламентом, який він не міг контролювати.

Інтереси коаліції комуністів, соціалістів і могутніх бізнесменів об'єдналися в голосуванні за його відставку минулого місяця, незважаючи на те, що економіка України зростала найшвидшими темпами з часів отримання незалежності у 1991.

Помічник президента говорить, що президент Кучма і новий прем'єр-міністр Анатолій Кінах, колишній глава промислового лоббі, залишаються відданими ринковим реформам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування