Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Остання надія на "Репортерів"

Четвер, 21 червня 2001, 12:31
"Репортери без кордонів" пропонують створити міжнародну комісію з розслідування справи Гонгадзе. Голова цієї організації Робер Менар вважає, що в таку комісію повинні ввійти українські слідчі, представники громадськості України, працівники закордонних правоохоронних органів, члени міжнародних організацій - "щоб провести глибоке і неупереджене розслідування".

Створення міжнародної групи не є втручанням у внутрішні справи України. "Ми не зможемо замінити українців, ми тільки хочемо допомогти", говорить Менар.

"Репортери" звернулися до генерального прокурора з проханням провести остаточну експертизу тіла, знайденого в Таращі, з участю французького експерта - вже 29-30 червня. Ім'я експерта, а можливо їх буде двоє, поки не називається. "Це досвідчений фахівець, який вже займався справами, пов'язаними з журналістами", пояснив президент "Репортерів".

Перед експертами будуть поставлені такі питання - дата і причина смерті, коли була відсічена голова - до або після смерті, чому різні частини тіла виявилися різного ступеню збереження, чому в різних експертизах вказані різні дані про розмір стопи. Якщо виникне така необхідність, буде проведена додаткова експертиза на ДНК. Всі ці заходи повинні пройти за безпосередньою участю матері Гонгадзе.

Як завжди, Менар був дуже емоційний при описі подій в Україні. Він побував в багатьох країнах, але з такою ситуацією, яка склалася в Україні при розслідуванні справи Гонгадзе, зустрічається уперше. "Розслідування справи Гонгадзе проводиться обурливо, цинічно і гротескно. Ця історія з убивцями, які пізніше були самі убиті, могла б бути мотивом для сміху, якби мова не йшла про вбивство. Ніхто не вірить в цю версію. Моє єдине враження - робиться все, щоб ніхто нічого не розслідував", - говорить Менар.

Крім того, як повідомив адвокат мами Федур, напередодні він отримав офіційне підтвердження, що генеральний прокурор Михайло Потебенько звернувся до Ради Європи з проханням надати допомогу в проведенні експертизи "таращанського тіла". Цей документ вже надійшов до Ради Європи.

Отже, є прекрасна пропозиція, яка, як переконаний Менар, "допоможе вийти з тупика". Є необхідність в проведенні останньої експертизи. Але останнє слово, як завжди за Генпрокуратурою.

До речі, Володимир Скачко був правий, коли писав, що темою Гонгадзе вже мало хто займається, а багато кому вона просто набридла. На прес-конференції в Харкові Кучмі задали купу питань і жодного - про його думку з приводу необхідності додаткової експертизи.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування