Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Синдром Кучми" виявився заразливим

Четвер, 21 червня 2001, 18:57
Православні Московського патріархату перехопили ініціативу у вітчизняної опозиції. Тепер головне - не сплутати Божий дар з яєчнею, тобто главу Ватикану - з Кучмою. Хоч Леонід Данилович у нас також "папа", 10 тисяч віруючих мітингували в четвер у Києві через приїзд глави Римсько-Католицької церкви.

"Римська церква не вважає нашу церкву рівною собі, і ми нічого не маємо проти державного візиту, але Папа має намір влаштувати "папа-шоу" на "Чайці". Проведення релігійних заходів має проходити тільки в приміщенні релігійних організацій", - пояснив появу мітингуючих на вулицях Києва глава Союзу православних братств Валентин Лук'яник.

"Президент, не продавай віри православної", "Україні Папа Римський не потрібен", "Ще не померла православна церква", - з такими гаслами пройшли від Печерської лаври до Верховної Ради 3 тисячі противників приїзду понтифіка до України. Крім візуальної антиагітації Лук'яник пообіцяв, що в день приїзду Папи представники УПЦ (МП) будуть молитися в Лаврі й інших храмах і "не робитимуть понтифіку додаткової реклами". Також, з його слів, під час візиту Папи до Києва біля Лаври і Софійського собору будуть організовані пікети для того, щоб не допустити понтифіка в ці храми.

А в четвер учасники акції молилися під стінами Верховної Ради. Пізніше протестуючі попрямували до Михайлівської площі, де ще раз помолилися. Потім колона пройшла до будівлі американського посольства. "Саме звідси ростуть ноги цього візиту, це вони примушують цього немічного старця їхати до України", - пояснив агентству Інтерфакс-Україна Валентин Лук'яник.

Наступним пунктом цієї ходи стала будівля папської нунціатури, де учасники знову провели молебінь. Охорона посольства Ватікану була посилена п'ятдесятьма міліціонерами.
Акція, яка почалася близько 9.00 і тривала майже вісім годин, завершилася молитвою біля Софійського собору.

Традиційно участь в акціях протесту прийняв заступник шефа київської міліції Олександр Савченко, який разом з антикучмістами на початку 2001 року обійшов вже весь Київ. Традиційно, з його слів, марш протесту пройшов спокійно. Традиційно різниця в оцінці кількості учасників акції становила 100%. За даними міліції, проти візиту Папи Римського у Києві протестували близько 10 тисяч осіб. Представники УПЦ (МП) говорили про цифру в 20 тисяч.

Відповідаючи на питання про можливий розвиток подій під час візиту до України Папи Римського, Савченко висловив думку, що "все буде нормально". Хоч він також повідомив, що київська міліція буде старатися не допустити пікетів біля Києво-Печерської Лаври і Софійського собору, про що попередив глава Союзу православних братств Валентин Лук'яник. Зі слів Савченка, "з віруючими спробують домовитися". Однак в будь-якому випадку "міліція буде відповідно реагувати на акції, як заважатимуть протокольним заходам".

У Києві понтифік перебуватиме 23-25 червня в рамках його візиту до Україну 23-27 червня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування