Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчук ділився інформацією зі "спецслужбами держав НАТО"?

П'ятниця, 22 червня 2001, 12:52
Євген Марчук за часів керівництва СБУ, "грубо порушуючи службову етику", за власною ініціативою "зливав" детальну інформацію про контракти із торгівлі зброєю "спецслужбам держав НАТО". Йому також було відомо все про махінації одеської нафтофірми "Синтез", яка крім нафти нелегально переправляла для хорватської поліції автомати, ракети і навіть установки "град". Але чомусь матеріали, що компрометують Марчука, для розслідування використала не СБУ, а італійський антимафіозний комітет.
Таким закидам і викриттям діяльності – а точніше, бездіяльності, Марчука у далекі часи керівництва СБУ українська служба радіо "Свобода" присвятила дивний матеріал, який у п'ятницю вдень з'явився на сайті радіостанції у розділі "Кримінал". Підписано його "Славко Волинський" – це псевдонім кореспондента "Свободи", який працює у Брюсселі.

"У зв’язку з розплутуванням італійським антимафіозним комітетом справи про нелегальне надходження в 1993-94 рр. української зброї на Балкани з’ясовуються факти, які ставлять колишнього КДБіста, засновника СБУ у не вельми зручне становище, - відразу робить висновок "Свобода". – Як вдалось з’ясувати з поінформованих джерел, першому СБУшнику України було все відомо про махінації одеської нафтофірми "Синтез", яка попри нафту нелегально переправляла для хорватської поліції автомати, ракети і навіть установки "град". Але в той час – 1993-94 рр. – Євген Марчук ще був сірим, слухняним коником, який дивився крізь пальці на все, що дозволяли собі робити можновладці".

Однак, продовжує викриття "Свобода", Марчук "таємно накопичував інформацію". Потім, "як говорять його [Марчука] деякі колишні підлеглі, "грубо порушуючи службову етику", за власною ініціативою [він, Марчук] "зливав" детальну інформацію про збройові оборудки "Синтезу", "Прогресу", "Глобал Текнолоджіс Інтернешнелз" і навіть "Спецекспорту" спецслужбам держав НАТО". Що це за спецслужби – в матеріалі "Свободи" не вказано. Є тільки посилання на одну структуру, назва якої передбачає якийсь зв’язок із силовим відомством – "італійський антимафіозний комітет".

Крім посилань на неназвані джерела – у розслідуванні не вказано жодного прізвища – матеріал побудований на припущеннях. "Наївно думати, що без чиєїсь наводки з Києва кораблі НАТО затримали б теплохід "Ядран Експрес", переповнений українською зброєю - це чистий випадок!!!", - повідомляє "Свобода", яка натякає, що "наводки" ці робив Марчук.

"За деякими даними, врешті-решт великі досьє щодо "комерції" "Синтезу", "Прогресу" та інших сумнівних фірм, підготовлені особисто Марчуком, з’явилися в антимафіозному комітеті Італії". Потім ці матеріали "лягли в основу розслідування справи Жукова, Мініна, Ангерта та компанії". "Жуков і члени його групи вже дали свідчення про здійснення 18 перевезень зброї. Як зазначив один із адвокатів Олександра Жукова, Андрій Деркач [син екс-голови СБУ, нині народний депутат, один із лідерів "Трудової України"], який у 1994-1999 роках був радником президента Кучми із зовнішньоекономічних питань, робив прямий і опосередкований тиск на Олександра Жукова, аби той дещо перепрофілював фірму "Синтез". Деркач хотів, щоб вона стала посередником між українською збройовою фірмою "Прогрес" та українсько-панамським підприємством "Глобал Текнолоджіс Інтернешнл". (Останнім, як зазначає радіостанція, "керує "панамець", "парагваєць", "грек", "ізраїльтянин" Дмитро Стрешинський".) Марчук у "одному із конфіденційних листів СБУ від 12 лютого 1993 року за номером 369 застерігав президента України не співпрацювати з фірмою "Глобал Текнолоджіс Інтернешнл", оскільки вона має репутацію фірми-порушника правил торгівлі на міжнародному ринку озброєнь". "Проте і попередній, і нинішній президенти України проігнорували застереження. Про це свідчить інший "конфіденційний лист адміністрації президента від 19 лютого 1993 року за номером 203".

"Мабуть, це й підштовхнуло Марчука здати всю інформацію спецслужбам країн НАТО. Про те, що українські спецслужби навели італійську поліцію на слід українсько-російських збройових ділків, шістьох з яких вже заарештовано, підтвердили міжнародній пресі італійські правоохоронні органи. Причому, СБУ і персонально Марчук одержали від італійської влади подяки", - проводить далі "Свобода".

Риска, яку підводить під цим радіостанція – нерозуміння того, чому СБУ "разом з іншими українськими правоохоронними органами самі не протидіяли збройовій афері, а переклали свої обов’язки на плечі закордонних правоохоронців, і чому, на відміну від західних правоохоронців, іще не заарештували й не засудили жодного українського кримінального магната?" І "чому за 10 років незалежності України ще й досі не створено фінансової розвідки на кшталт "ГАФІ”, яка існує у всіх цивілізованих країнах?"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: