Папа Римський підтримує "розгромників", вважає Алексій ІІ

П'ятниця, 22 червня 2001, 14:18
Глава Російської православної церкви розгадав таємне значення приїзду Папи Римського до України. Поява Іоанна Павла II у Києві та Львові означає, що Ватикан підтримує дії греко-католиків, які "в кінці вісімдесятих - початку дев'яностих років на хвилі дикого націоналізму розгромили православні єпархії у Львові, Тернополі та Івано-Франківську".

Таку думку висловив патріарх Московський і всієї Русі Алексій II в інтерв'ю авторам документального фільму "Територія розколу", який розказує про нинішню міжрелігійну ситуацію в Україні і про те, на якому тлі пройде візит Папи. Фільм буде показаний у суботу, 23 червня, о 23:25 по російському державному каналу РТР. У цей день о 12:30 за київським часом Папа Римський вступить на українську землю.

Як дав зрозуміти патріарх Алексій ІІ, збираючись в Україну, понтифік порушує етикет. У зв'язку з цим Алексій II пояснив, що Папа "не тільки глава держави, але і глава церкви", а в таких випадках "зазвичай питається згода або очікується запрошення" з боку провідної релігійної організації країни. В Україні, більшість населення якої - православні, такою організацією є Українська православна церква Московського патріархату, нагадав патріарх.

На його думку, приїзд Папи "не внесе заспокоєння" в міжрелігійні відносини в Україні, а лише породить "нове протистояння". Алексій II також сказав, що понтифік "не прислухався до єпископату Української православної церкви", який попросив його відкласти свій візит.

У свою чергу голова Української православної церкви Московського патріархату митрополит Володимир (Сабодан) в інтерв'ю авторам фільму заявив, що священослужителі канонічної православної церкви України не будуть брати участі у зустрічах з Папою. "Якби ми обнімалися і давали один одному братське цілування, а проблеми, які є, залишалися, і народ страждав, то це виглядало б як зрада православ'ю", - сказав митрополит.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування