Спокуса Володимира Путіна

П'ятниця, 22 червня 2001, 17:07
Візит Іоанна Павла ІІ в Україну, що починається завтра, набагато ширше висвітлюється в європейських ЗМІ, ніж у російських. З польських газет ви можете дізнатися, коли Папа буде правити молебень у Києві, а коли - зустрічатися з католицькою молоддю у Львові. У російській пресі в основному розказують про протести віруючих з Московського патріархату або про стан здоров'я Папи. Захід, де ще не забули, як Папа змінив суспільний клімат в рідній йому Польщі в роки комунізму, потайки сподівається, що і під час українського візиту він здійснить чудо. Офіційний Київ, де точно знають, що чуда не буде, розглядає приїзд понтифіка як вражаючий офіційний захід, покликаний до того ж сприяти поліпшенню підмоченої "касетним" скандалом репутації українського президента Леоніда Кучми на Заході (і на Заході України зокрема ).

І проте всі розуміють, що істинне значення візиту римського первосвященика до Києва не в цьому, або не лише в цьому. Папа їде до України ще і тому, що його не пускають у Росію. Папа, як один із небагатьох наших сучасників, що вже довели свою історичну роль, чудово усвідомлює свою здатність кидати тінь на того чи іншого політичного лідера, гостем якого він є. Можливо, подібні міркування не справили б особливого враження на Бориса Єльцина, що не сумнівається у власній історичній ролі (ось Ватикан і не ініціював поїздки Папи у Київ). Але для Володимира Путіна дуже важливий масштаб - саме цей російський президент хоче довести своїм громадянам, усьому світу і самому собі, що все ще є керівником наддержави.

Спостерігаючи, як незвично масштабно виглядає Леонід Кучма на фоні Іоанна Павла II, Володимир Путін може уперше замислитися над тим, що побути два дні в тіні римського понтифіка, можливо, набагато вигідніше, ніж все життя відкидати тінь на московського патріарха. Це, звичайно ж, спокуса - але де краще обізнані з механізмом спокуси, ніж на престолі святого Петра?

Можливо, сам Іоанн Павло II вже не зможе – із-за похилого віку і стану здоров'я – скористатися плодами своєї нової стратегії. Стратегії, яка своєю метою має попасти до Росії, наближаючись до Росії: спочатку Україна, потім -Казахстан. Але, принаймні, понтифік залишає своєму наступнику можливість продовжити і розвинути цю політику. Ватикан цілком логічний, спокушаючи Володимира Путіна. Російський президент вже продемонстрував, що не хотів би підлягати жодному формальному утиску. "Рівновіддалення" олігархів, зменшення владних можливостей регіональних керівників, навіть спроба значно обмежити тиск "сім'ї". Рано чи пізно прийде день, коли Володимир Путін захоче звільнитися від тиску Московського патріархату, тим більше, що на відміну від можливостей "олігархів", регіональних "баронів" і "сім'ї" першого президента, вплив патріархату - міфологічний, це - влада амбіційної церкви в атеїстичній країні.

Приймаючи в Кремлі римського Папу, Володимир Путін продемонструє, що заключне слово в церковних справах належить президенту, а не патріарху. Ніколи ще у вітчизняній історії російські володарі не могли противитися подібній спокусі. Відправляючись на Україну, Папа починає довгу подорож до Росії…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...