Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Папа Римський і Україна
"Особиста думка" на Німецькій хвилі

П'ятниця, 22 червня 2001, 18:55
Не треба бути пророком, щоб передбачити тріумф мільйонів католиків з приводу приїзду Папи Римського Іоанна Павла II до України. Юрми людей з'їжджаються, щоб отримати від нього напутнє слово і зміцнитися у своїй вірі - не тільки українці, але і жителі сусідніх Словаччини і Польщі. Візит триватиме чотири дні. Потім Папа Римський поїде.

Якими будуть наслідки цього візиту? Ті, хто сьогодні тріумфує, відчують себе сильнішими. Інші зможуть зайвий раз пересвідчитися в тому, яке провалля пролягло в Україні між католицьким заходом і православним сходом. Цілком можливо, що після приїзду Папи це провалля стане ще глибшим, тим більше що останнім часом відносини між католиками і православними і без того були досить напруженими. Папа залишив без уваги протест православної церкви проти його приїзду. Багато хто вважає, що з візитом можна було б почекати. Дехто вказує, що розумніше було б спочатку вирішити протиріччя між двома конфесіями, а вже потім домовлятися про візит. Проте на це можуть піти десятки або навіть сотні літ. А в старезного Іоанна Павла Другого залишилося не так вже багато часу.

В чому полягає суть церковної суперечки? Після розпаду СРСР значну частину майна православної церкви в Україні було конфісковано уніатською церквою. При цьому уніати посилалися на те, що до першої світової війни всі спірні будівлі знаходилися в їх володінні, і були передані православній церкві радянською владою. Під час переділу церковної власності після перебудови справа не раз доходила до серйозних зіткнень. Українська держава виявилася нездатною залагодити цей конфлікт. Уніатів підтримала греко-католицька діаспора. Незважаючи на численні обіцянки, Ватікан не пішов на переговори з православною церквою.

Більш того московська патріархія вважає, що уніати і католики стали переманювати до неї паству. Треба враховувати, що це тільки на Заході, де-небудь у Німеччині місіонерська діяльність сприймається як щось очевидне. У Східній же Європі подібна стратегія католицької церкви відразу наштовхується на неприйняття і викликає зловісні історичні асоціації. І вродженому поляку Іоанну Павлу Другому це має бути чудово відомо.

Тепер православні українці, які складають в країні релігійну більшість, з нетерпінням чекають від Папи Римського слів, які могли б послабити напругу між двома церквами. Під час свого нещодавнього візиту в Грецію глава Ватікану знайшов в собі сили вибачитися перед православними християнами за те зло, яке їм раніше заподіяли католики.

Чи зможе він знайти слова примирення в Україні? Проте, цього разу одних тільки слів буде недосить. Ватікан повинен на ділі продемонструвати свою готовність до діалогу з православною церквою. І навпаки. Тільки в цьому випадку візит Папи Римського сприятиме вирішенню церковного конфлікту. Якщо це дійсно станеться, то Папа Римський, зможе здійснити, нарешті, візит до Москви, про який він, як виявляється з близьких до Ватікану кіл, давно мріє.

Досі Патріарх Московський Алексий Другий відмовлявся від зустрічі з Папою Римським у Москві. А оскільки він користується великим впливом у Кремлі, президент Путін також поки не запрошував голову Ватікану в Росію. Зате Іоанн Павло Другий відправляється на Україну.

Кажуть, що надсилаючи йому запрошення, Леонід Кучма діяв не без умислу. Підконтрольні президенту українські ЗМІ поспішили оголосити, що візит Папи Римського свідчить про підтримку Заходом політики українського президента. Кучма радий будь-якій можливості відвернути увагу міжнародної громадськості від скандалу навколо зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Сам факт приїзду голови Ватікану може стати для Кучми своєрідним відпущенням гріхів. Хоче того Папа Римський чи ні, йому не уникнути тісних обійм з одноосібним господарем України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...