Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Війна - хатинам, мир - палацам

Понеділок, 25 червня 2001, 13:45
У понеділок Кучма, який протягом вихідних наспілкувався з Папою Римським, зігнав своє зло на підлеглих. "Гарант" наїхав на чиновників. Вочевидь, недаремно в суботу Іван Павло II активно закликав еліту країни на чолі з Кучмою "перешкоджати спокусі використати владу для особистих або групових інтересів".

Заповіти понтифіка Кучма почав втілювати в життя за старою традицією – в ім'я викорінювання зла великого вирішив боротися зі злом малим. Зекономити кошти скарбниці "гарант" пропонує на сумісниках. "Пенсіонери, які працюють в уряді, нехай вийдуть на пенсію, а якщо потрібно, то нехай відмовляться або від зарплати, або від пенсії", - заявив Кучма на засіданні Ради з координації діяльності між центральними і регіональними органами влади.

Подібний жест, на думку Кучми, має зробити і Верховна Рада по відношенню до народних депутатів, адже там також "багато пенсіонерів".

Кучма зазначив, що отримання одночасно великої пенсії і зарплати в уряді стало можливим завдяки законам, прийнятим Верховною Радою. При цьому, з його слів, така ж "годівниця" створена на регіональному рівні, передає Інтерфакс-Україна.

Роздратування Кучми крім пенсіонерів, які одержують разом з пенсіями ще і зарплати, викликали також посадові особи–власники "чорнобильських" посвідчень. На його думку, більшість з тих, хто отримує чорнобильські пільги, не брали участь в ліквідації наслідків Чорнобильської аварії і не знаходилися в зоні катастрофи. "Хіба що з'їздили на рибалку або на полювання", - сказав Кучма. При цьому він визнав, що посвідчення ліквідатора Чорнобильської катастрофи "в адміністрації президента або в уряді взяти нескладно".

На відміну від пенсіонерів-чиновників, ніяких конкретних пропозицій "чорнобильцям" Кучма не робив. Просто для публічного осуду їх прізвища стануть надбанням громадськості. Кучма дав доручення міністру праці та соціальної політики Івану Саханю опублікувати в газеті "Урядовий кур'єр" прізвища всіх посадових осіб, які одержують чорнобильські пільги. Загалом же в Україні більше 2 мільйонів громадян віднесені до різних категорій осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи і користуються встановленими законодавством пільгами.

Третя категорія громадян, за допомогою яких Кучма може поповнити бюджет, – це не чиновники, а просто "фіктивні ветерани війни", які необгрунтовано отримують пільги. Зі слів Саханя, в країні офіційно нараховується 3 мільйони ветеранів війни, тоді як "в Росії - на порядок менше". "Ми що, не розуміємо, що це обман?", - відразу обурився Кучма. З його слів, ті, хто "проливав кров, отримують стільки ж, скільки і ті, хто в очі війни не бачив". "Звідки будуть пенсії нормальні", спитав Кучма і додав, що пенсійні кошти розпилюються між тими, "хто воював, і тими, хто примазався".

Винна у такій несправедливості, на думку Кучми… правильно, та ж Верховна Рада. Бо, як спрогнозував "гарант", народні депутати, які ухвалюють такі закони, на виборах будуть "кричати, що вони - захисники народу".

Після сеансу осуду Кучма закликав якнайшвидше провести в країні пенсійну реформу. Окрім інших негативів - зараз не існує залежності розміру пенсії від трудового стажу, і, як зазначив Кучма, "в такому стані знаходяться 2/3 пенсіонерів України", що відпрацювали повний робочий стаж. Він підкреслив, що в таких умовах немає "ніякої мотивації для праці". "Ті, хто відпрацювали більше за 20 років, отримують пенсію 54 гривні, а ті, хто 2 роки – стільки ж", - сказав Кучма.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування