Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Роговий і не знав, що став "генератором"
Останній портфель виборола СДПУ(О)

Понеділок, 25 червня 2001, 16:20
Кучма заповнив останню вакансію в уряді Кінаха. Нарешті пощастило СДПУ(О). Віце-прем'єром України з питань економічної політики призначено члена партії Медведчука - Василя Рогового. До речі, дату вступу до рядів есдеків він назвати журналістам відмовився.

Призначення Василя Рогового віце-прем'єр-міністром – це жива ілюстрація того, як Банкова визначає долі людей. Не просто пересічних громадян, а високопосадових можновладців. Рогового навіть не спитали, чи хоче він бути заступником голови уряду. Більш того, Роговому після підписання указу не сказали, що він буде суміщати віце-прем'єрство з роботою на посаді міністра економіки. Через дві з половиною години перебування на посаді заступника Кінаха Роговий запевняв журналістів, що більше не буде міністром економіки.

"Ні, такого не буде", - відповів Роговий на питання про те, чи залишиться він паралельно працювати міністром. Водночас в указі, підписаному Кучмою, сказано протилежне – Роговий поєднуватиме пост віце-прем'єра з питань економічної політики з посадою міністра економіки, повідомила прес-служба "гаранта".

За словами Рогового, про своє призначення віце-прем'єром він дізнався "сьогодні о 15 годині, коли президент оголосив". "Звичайно, багато в чому для мене це була несподівана пропозиція, стати віце-прем'єром з питань економічної реформи. Відносно того, хто буде міністром економіки – питання відкрите. Моє призначення відбулось досить динамічно". За його ж власним зізнанням, він ще не знає, яким буде розподіл повноважень між заступниками Кінаха. Знає тільки, що, як і раніше, буде вести переговори з МВФ.

Роговий почав роботу на посаді міністра економіки в уряді Пустовойтенка після відставки Суслова у 1998 році. У Кабмін Ющенка він прийшов на цю посаду після того, як його попередник Тігіпко пішов у депутати. Міністерський портфель Роговий зберіг і в уряді Кінаха. Більш того, прізвище Рогового було в списку п'яти претендентів на посаду прем'єра, кандидатури яких Кучма пропонував парламентським фракціям під час численних переговорів після зняття Ющенка.

Після формування уряду, наводячи аргументи на користь коаліційності нинішнього Кабміну, перший віце-спікер Віктор Медведчук повідомив, що СДПУ(О) висувала і підтримувала кандидатуру Рогового на посаду міністра економіки. Проте Роговий відомий швидше не як прихильник об'єднаної соціал-демократії, а як віддана та безініціативна людина Кучми.

Сам Кучма говорив, що хотів би бачити на цій посаді "генератора ідей" з реформування економіки. Зараз "генератором" працюватиме саме безініціативний Роговий.

Роговий Василь Васильович, 1953 року народження, закінчив Київський університет, факультет економіки праці. З 1994 року по 1998 рік був 1-м заступником міністра економіки. У першій половині 2000 року він працював 1-м заступником глави адміністрації президента.

Відновлення кредитної програми Міжнародного валютного фонду Роговий відніс до питань, "які вимагають негайного розв'язання". "У нас досягнуто значного прогресу щодо реалізації програми розширеного фінансування. Головне – поновить зараз програму". Як учергове повідомив Роговий, позитивне рішення МВФ дозволить просуватися у співробітництві з Паризьким клубом, Європейським союзом, США, Японією, Світовим банком.

Як запевнив Роговий журналістів, проблема відновлення кредитної програми до кінця року "не стоїть". "Питання стоїть, щоб поновити програму до кінця липня. У всякому випадку, як можна скоріше". Заважають цьому "дискусійні питання": "забезпечення виконання бюджету, враховуючи досить значний обсяг коштів від приватизації [закладений у бюджет-2001], а також реальність бюджету на 2002 рік, а також ті податкові новації, які зараз обговорюються і в уряді, і в парламенті".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...