За тиждень буде визначений лідер Форуму національного порятунку

Вівторок, 26 червня 2001, 14:35
Лідер партії "Батьківщина" та один з лідерів Форуму національного порятунку Юлія Тимошенко заявила, що за тиждень закінчиться реформування керівництва ФНП. "Без єдиного лідера Форум може втратити динаміку та всі надбані досягнення. Тому за тиждень буде визначений лідер ФНП".

Також Тимошенко зазначила, що планується проведення альтернативного підрахування голосів референдуму.

"Ми плануємо до виборів створити альтернативну організацію підрахунку голосів. І вже є домовленість про підтримку організацій, які фахово займаються контролем виборчого процесу. Ми домовилися з рядом європейських організацій, це буде ОБСЄ, традиційно, ми будемо звертатися до ПАРЄ за політичною підтримкою цих дій, буде проведена широка підготовка не технічному рівні, будуть вестися спостереження на всіх виборчих дільницях. І ми будемо одночасно з ЦВК мати результати підрахунку голосів з кожної виборчої дільниці", говорить Тимошенко.

Фінансуватися це буде коштом внесків партій, "які зацікавлені у чесних виборах". Це будуть всі партії окрім СДПУ (О), Трудової України, Демократичного союзу, уточнила вона.

Планується, що перевіряючі матимуть доступ до передвиборчих протоколів, адже законом передбачено, що члени Верховної Ради, а також офіційні спостерігачі можуть мати всі протоколи, завірені печатками.

"На жаль, не вистачило глузду на попередніх парламентських та президентських виборах таким шляхом уникнути фальсифікації. Цього разу такого свята для душі президента та його оточення не буде. Всі протоколи будуть зібрані і всі вони будуть підраховані одночасно з підрахунками ЦВК", - повідомила Тимошенко.

Говорячи про плани опозиції, вона заявила, що Форум працює над створенням широкої опозиційної коаліції, яка буде сформована на вибори у блок партій.

"Партії будуть іти саме як неліві демократичні опозиційні сили. Туди ввійдуть всі сили, які є вже у форумі, до того ж частина партій з провінцій. Але сьогодні не так багато тих партій, які можуть бути в опозиції до влади, тому ми будемо збирати всі сили, можливо навіть маленькі, середні партії , які зможуть стати тим опозиційним масивом, якого буде досить для того, щоб опозиція була на належному рівні".

За словами Тимошенко, до коаліції ввійдуть члени партії "Собор", руху "За правду!", Молодіжний Рух. Коаліцію Тимошенко буде сформовано окремо від блоку Мороза. Але лідер Соцпартії залишиться в Форумі. "Навіть якщо ми будемо в різних блоках, ми будемо однією командою", - зазначила Тимошенко.

Тимошенко не драматизує можливості втрати бюджетного комітету у зв'язку з новою розстановкою сил у парламенті. "Може бути і таке, що ми будемо позбавлені бюджетного комітету. Але це не наша мета - утримати комітет та утриматися при владі будь-якою ціною", - зазначила Тимошенко.

Журналісти засипали Тимошенко запитаннями щодо переговорів з Ющенком. "Я б дуже хотіла, щоб Ющенко очолив блок сил та людей, які потраплять до передвиборчого списку, - зізналася Тимошенко. - Адже мати ідею та мету, а команду мати з ворогів, яких сьогодні намагаються нав'язати Ющенку – речі непоєднувані. Переговори йдуть, і думаю, що кінцевий результат буде відомий за два-три тижні".

Тимошенко також попередила, що планує подати до міжнародного суду в Страсбурзі у випадку, якщо Кучма не підпише указ про проведення антикучмістського референдуму. "Я впевнена, що президенту не вистачить мужності підписати цей указ, а у Верховного суду України не вистачить мужності примусити президента це зробити", - заявила Тимошенко і підкреслила, що рішення Страсбурзького суду обов'язкове для виконання вищими посадовими особами України.

Те, що відбувається зараз у процесі підготовки референдуму, Тимошенко назвала "футболом між Верховним судом і райсудами". "Верховний суд відмовляється займатися розглядом цих справ і передає їх до райсудів, а райсуди знову передають до Верховного суду. Це - унікальна ситуація, коли, з порушенням всіх законів, суди штурхають судові справи".

Зараз же протягом 10 днів штаб із підготовки референдуму має намір оскаржити рішення Центрвиборчкому про відмову в реєстрації 33 зборів ініціативних груп щодо проведення референдуму. "Якщо хоч одна ініціативна група все-таки буде зареєстрована, ми починаємо збір підписів по Україні, і упевнена, що зберемо більше за 3 мільйонів підписів", - сказала Тимошенко.

Крім цього, вона повідомила, що Форум національного порятунку ініціює збір підписів у Верховній Раді за внесення на пленарне засідання питання про недовіру Центрвиборчкому. "ЦВК на 100% заангажований, а її голова Михайло Рябець – таємний агент СДПУ(О), і чекати від них об'єктивного рішення щодо референдуму і парламентських виборів неможливо. Якщо ми не зрозуміємо цього, то те, що зараз відбувається з референдумом про добровільну відставку президента України, ми побачимо на парламентських виборах 2002 року", - заявила вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування