СБУ порушила першу справу за публікації в інтернеті. Про екс-шефа СБУ Деркача

Вівторок, 26 червня 2001, 16:43
Журналіст Єльцов розголосив відомості, "що становлять державну таємницю". Поки що порушено кримінальну справу за цим фактом, тобто Єльцов є свідком. Але сам він не виключає, що може стати звинувачуваним.

В прес-центрі СБУ повідомили УП, що справу порушено ще у понеділок слідчим управління СБУ за матеріали на сайті "Україна кримінальна". Серед останніх публікацій на сайті – три частини розповідей про життєдіяльність сім'ї Деркачів – колишнього голови СБУ Леоніда та його сина, депутата Андрія Деркача.

Справу порушено за фактом розголошення "відомостей, що становлять державну таємницю, тобто за ознаками злочину, передбаченого статтею 67 частиною 1 Кримінального кодексу України". "Зазначена стаття передбачає, що розголошення відомостей, котрі становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі по службі чи по роботі, при відсутності ознак державної зради або шпигунства, карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років", - говориться в повідомленні прес-центру СБУ.

Близько 17 години у вівторок УП застала Олега Єльцова вдома – у його квартирі проводився обшук. Він запевнив, що проходить по кримінальній справі у якості свідка, хоча не виключає, що може бути переведеним у статус обвинуваченого. "Цілком можливо", - сказав Єльцов. Він додав, що зараз може вільно пересуватися в межах України. "Я ніколи нікуди не тікав", - відповів він на питання про плани поїхати з міста. За словами Єльцова, у нинішньому статусі він не потребує адвоката.

Він не зміг відповісти на ряд запитань, оскільки дав свідчення і підписку про нерозголошення. На думку Єльцова, кримінальну справу санкціоновано через появу матеріалів про "життя Деркачів". Він повідомив УП, що "всі матеріали" передав слідчим. "Дивує те, що за цими матеріалами справу мали порушити проти іншої персони", - сказав він.

Коментуючи порушення кримінальної справи за фактом публікації в неурегульованому законами інтернеті, Єльцов сказав, що слідчі СБУ "самі ще плавають" у цьому питанні.

Події навколо журналіста та його статей, як це завжди буває, майже в вісім разів збільшило число відвідувачів сайту.

Сам Єльцов вже давно пише статті про кримінал, останнім часом намагається писати про корупцію, користується матеріалами, які йому "зливають" знайомі правоохоронці. Він вже не в перший раз попадає в таку "халепу" – 15 вересня, за день до зникнення Георгія Гонгадзе, він змушений був поїхати з України у зв'язку з загрозами по телефону.

Прізвище "Єльцов" можна почути на плівках Мельниченка, у діалогах Кучми та Деркача-старшого.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування