Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мельниченко обіцяє новий компромат

Середа, 27 червня 2001, 11:20
Майор, який з зими не з'являвся у медіа, дав інтерв'ю провідному світовому агентству "Рейтер". Мельниченко пообіцяв, що оприлюднить нові викриття, які матимуть, на його думку, "такий самий розголос, як і справа Гонгадзе".

Ukraine's 'Kuchma-Gate' Bodyguard Defends Name

Охоронець українського президента Микола Мельниченко отримав притулок в США після того, як з'явилися обвинувачення на адресу президента Леоніда Кучми у його причетності до смерті репортера. Він знову покинув свій притулок, щоб захистити своє ім'я.

У перуці та темних окулярах він прибув на зустріч кількома годинами пізніше, боячись стеження. Він сказав, що Кучма, який заперечує будь-яку причетність до справи, і українська мафія намагаються дискредитувати сотні годин записів, які, як він стверджує, робились в президентському кабінеті протягом тривалого часу .

На цих плівках є загрози, зроблені голосом, схожим на голос Кучми, на адресу Інтернет-журналіста Георгія Гонгадзе, який критикував президента і його оточення, і чиє обезголовлене тіло було знайдене в листопаді неподалік від столиці.

Мельниченко вочевидь боявся, говорив тихо і повільно. Він живе в США з середини квітня, але покинув Україну до того, як опозиційний політик Олександр Мороз озвучив перед приголомшеними депутатами уривок запису про репортера.

34 - літній Мельниченко, який дав інтерв'ю Reuters минулого тижня, був проголошений Кучмою зрадником і шпигуном. Зараз він боїться замаху, кажуть його захисники.

Він живе зі своєю дружиною і дочкою на чемоданах з минулого року, відтоді, як покинув свою країну, отримав статус біженця в іншій європейській країні, потім перетнув Атлантичний океан. Його адвокати додають, що "хтось намагається кинути тінь на записи, як на цінне першоджерело".

Він також говорить: "Ще будуть інші реальні факти, деякі з них такі ж убивчі, як і смерть Гонгадзе". Вони стосуються "звинувачень у корупції і махінацій з виборами на найвищому рівні", а також інші звинувачення, які він поки що відмовляється розкривати.

Виклик Бушу

Скандал завдав серйозної шкоди репутації Кучми в світі і поставив перед президентом Бушем зовнішньополітичну проблему. За десять років Україна отримала пристойну кількість грошей від США. Експерт по регіону Аріел Коен з консервативного Heritage Foundation, який стежить за цією справою, говорить: "Я думаю, що плівки дають вичерпну картину розповсюдження корупції і кримінальщини, яка ставить США у складну ситуацію".

Адвокати кажуть, що Мельниченко, якому дозволяється робити короткі заяви, пішов у наступ, оскільки стурбований тим, що про нього збирають фальшиву інформацію, щоб дискредитувати його як джерело.

"Президент Леонід Кучма і мафіозні кола, які його підтримують, стараються перешкодити справедливому і неупередженому розслідуванню замаху на українського журналіста Георгія Гонгадзе і інших злочинів, до яких вони причетні", говорить Мельниченко.

Політичні аналітики кажуть, що Кучма як і інші лідируючі українські політики, покладається у своєму політичному виживанні на могутніх олігархів, які розбагатіли відразу після розвалу Радянського Союзу. Його країна є третьою серед найкорумпованіших країн за даними Transparency International.

" До останнього вони намагаються дискредитувати те, що я зробив, піддаючи сумніву записи розмов президента Кучми, і розповсюджують неправдиву інформацію про мене", додає Мельниченко.

Прес-секретар українського президента Олександр Мартиненко сказав Reuters у Києві, що влада України все ще розслідує обставини смерті Гонгадзе, і що є сумніви в автентичності записів".

Кучма говорить, що плівки "підроблені"

"Українські правоохоронні органи активно розслідують зникнення журналіста Георгія Гонгадзе з вересня 2000 року, але через складність справи, це потребує додаткового часу. Український президент, як ніхто інший, зацікавлений у розслідуванні цієї справи", говорить Мартиненко.

Він також сказав: "Що стосується плівок, то дослідження, проведені українськими експертами, показали, що, принаймні, ті записи, які були опубліковані депутатом Морозом, були підроблені".

Адвокат Мельниченка розказує, як того засмутила новина агентства Інтерфакс-Україна, яке цитує київського політика, що говорить, ніби Мельниченку надали особливий статус свідка в США.

Процитований Григорій Омельченко, незалежний депутат парламенту, який має матеріали на Кучму, також говорить, що в плівках є посилання на величезні суми, переказані на рахунки, контрольовані Кучмою.

Адвокат Мельниченка говорить, що той не зустрічався з Омельченком для обговорення цього предмету, оскільки повністю покладатися на слова депутата не варто.

Держдепартамент перенаправив запит про те, чи ведеться якесь розслідування щодо Кучми, і чи дійсно Мельниченко проходить за схемою захисту свідків, до департаменту юстиції США. Департамент юстиції відмовився коментувати запит, як і Мельниченко.

Мельниченко зіткнувся з обвинуваченнями і наклепом в себе вдома. Колись у нього був надійний статус офіцера - він отримав роботу в службі безпеки відразу після закінчення Радянської ери, тоді ще у КДБ.

У 1992 р. він вступив до дев'ятого управління національної служби безпеки, яка захищає високопосадовців, був кілька разів нагороджений, дослужився від лейтенанта до майора. Йому надали місце у відділенні особистої охорони українського президента ще до того, як той був обраний у 1994 році, говорить його адвокат.

Відвезіть його до Чечні

На записах, які він, як повідомлялося, робив пристроєм, схованим в кабінеті Президента, голос, схожий на голос Кучми, наказує своїм чиновникам відвезти Гонгадзе до Чечні, регіон в Росії, відомий своїми викраденнями: "Я хотів тебе попросити... цей Гонгадзе... Я казав тобі вивезіть його, вивезіть його геть. Віддайте його чеченцям".

Кучма говорить, що ці записи були нарізані та склеєні, щоб його невинні коментарі стали доказом злочину. Він сказав, що він - жертва змови іноземних спецслужб, які намагаються підірвати ситуацію в Україні.

Ці дані, хоча й не доведені, а також затримка з ідентифікацією тіла та проведенням розслідування, розпалили заклики про те, щоб Кучма подав у відставку, а також призвели до політичної кризи, яку Кучма, колишній директор ракетного заводу, здається утихомирив.

Україна має широкий досвід корупції серед керівництва країни.

Колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко, звинувачений швейцарським судом у відмиванні грошей, який відсудив в нього 6, 6 мільйонів доларів, зараз знаходиться в тюрмі, та чекає на розгляд справи в суді Сан-Франциско про відмивання 114 мільйонів доларів протягом 1996-97 р. р., коли він перебував на посаді.

США неодноразово зверталися до України з проханням провести належне розслідування справи Гонгадзе. Керівництво цієї країни зазначає, що надало Мельниченку статус біженця – який надається в разі можливості репресій – тому, що він попросив про це і отримав статус, але це рішення не було політичним.

Поки не припинився загрозливий шум щодо майбутньої допомоги, яка має бути пов'язаною з успіхами України, США поки що не змінили своєї політики. Міністр оборони Дональд Рамсфельд відвідав Україну в цьому місяці а Представник Держсекретаря Ричард Армітедж зустрічався з головою Адміністрації Кучми у Вашингтоні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування