Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україні Папа помолодів на 10 років

Середа, 27 червня 2001, 12:59
Найбільш масове богослужіння за участю Папи Римського прийшлося на останній день візиту понтифіка в Україну. Понад 1 мільйон осіб зібрався у середу на літургію за візантійським обрядом за участю Івана Павла II на Львівському іподромі. З Києва приїхав Кучма. Формально – щоб провести Папу на рейс до Риму. Яку ще мету міг переслідувати Кучма, з'явившися в католицькому і антикучмістському Львові в компанії з Папою, кожен може додумати сам.

Цифру в 1 мільйон називає міліція. За даними прес-центра візиту Папи, вранці на полі іподрому зібралося близько 1,5 мільйонів паломників. Організатори ж чекали 2 мільйонів віруючих – через те, що багато хто ще був у дорозі до місця богослужіння. На честь візиту Папи Римського вівторок і середа – дні його перебування у Львові – були оголошені у місті вихідними. У вівторок на львівській літургії за латинським обрядом побувало більше 300 тисяч чоловік. Ще більше людей було вечором цього ж дня на зустрічі Папи з молоддю . (Усього у Львові на зустріч з Папою прийшло разів у десять більше народу, ніж у Києві – 24 і 25 червня в столиці на богослужінні присутніх було близько 180 тисяч.)

Остання літургія Папи в Україні проходила українською, і вів її голова Української греко-католицької церкви, кардинал Любомир Гузар. Зведений хор нараховував понад 500 осіб, передає зі Львова Інтерфакс-Україна. У ході літургії понтифік оповістить блаженними 28 мучеників греко-католицької церкви.

Оточення Папи задоволене візитом до України і особливо – до Львова. "Здається, чисте повітря Львова, України зробило Папу молодшим, здається, що з 80-літнього він перетворився на 70-літнього", - вважає прес-секретар понтифіка Хоакін Наварро-Валльс. Він також зазначив, що зустріч понтифіка з молоддю, яка пройшла у вівторок у Львові, "була надзвичайною – його Святійшество заспівало". "Це була пісня молодості понтифіка, яку він співав в молоді роки. Багато людей, які знаходилися на зустрічі, "розуміють і знають ці пісні", сказав прес-секретар. Папа співає часто, сказав Наварро-Валльс, однак "не перед такою великою кількістю людей". Але "так довго і так добре Папа ніколи не співав".

Загалом за підсумками візиту Папи Римського його прес-секретар зазначив, що понтифік не розчарований тим, що йому не вдалося в ході візиту до України зустрітися з представниками Української православної церкви в підпорядкуванні Московського патріархату. Понтифік послідовно відстоює мету поліпшення взаєморозуміння між церквами. Разом з тим, прес-секретар повідомив журналістів, що на цьому богослужінні знаходиться священик УПЦ (МП), який "хотів взяти участь в мессі та побути разом з Папою". "Це маленьке українське чудо", - підкреслив він.

Крім того, зі слів Наварро-Валльса, на понтифіка справив велике враження той факт, що під час його перебування у Києві одна з церкв УПЦ (МП)протягом цілого дня була відчинена. Папа розцінив це як вітання понтифіку. У той же час прес-секретар особливо підкреслив, що Папа Римський ніколи не переступить поріг церкви, в якій його не чекають. Лише через велику повагу до храму він може зайти до нього в супроводі священика, котрий там править службу, додав він.

Те, що богослужіння в Україні Папа проводив українською мовою, прес-секретар понтифіка назвав свідченням особливої уваги і відношення Івана Павла II до України.

Навколо візиту Папи

За станом на 11.20 в середу на іподромі у Львові, де проходила служба за візантійським обрядом за участю Папи Римського Івана Павла II, було госпіталізовано 7 осіб. Ці люди переважно потрапили в обласну клінічну лікарню і обласний кардіологічний центр.

Заступник міністра охорони здоров'я України Анатолій Картиш спростував перед журналістами інформацію про летальні випадки в ході богослужіння Папи на львівському іподромі. Картиш повідомив, що у вівторок під час літургії одна дівчина 18-ти років знепритомніла. Прийшовши до пам'яті, вона покинула іподром.

Заступник міністра також зазначив, що в ході літургії на львівському іподромі, у вівторок, за меддопомогою звернулося 206 осіб, 15 з яких були госпіталізовані.

Всі, хто звернувся за допомогою, перебували у задовільному стані, стан деяких – середньої складності. Лише у однієї особи діагностовано інфаркт.

Визначені діагнози головним чином такі: "судинні кризи, непритомність, загальне нездужання". Зі слів Картиша, вони викликані напруженням, спричиненим богослужінням, і мінливою погодою, оскільки у Львові вночі падав дощ, а зараз припікає сонце.

Однак, заступник міністра не повідомив кількості тих людей, які звернулися за медичною допомогою, бо зв'язку з іншими наметами не було. Крім 5-ти медичних наметів Міністерства охорони здоров'я на іподромі також є один намет Міністерства оборони. Зі слів Картиша, намети оснащені новітнім обладнанням, за допомогою якого можна провести оперативне втручання на місці.

Про "виключно хорошу" організацію візиту Папи до України заявив у середу його прес-секретар Наварра-Валльс. Водночас від імені понтифіка він вибачився перед всіма громадянами, які відчули незручності через заходи безпеки. Позитивним, але таким, що міг також спричинити незручності, був ентузіазм людей, який "перевершив всі сподівання". Саме цим ентузіазмом Наварра-Валльс пояснив затримки під час деяких заходів за участю Папи.

Він також заявив, що питання безпеки Папи – це "обов'язок влади країни, яка приймає понтифіка". Прес-секретар підкреслив, що прийом Святійшого Отця є "великою відповідальністю", і ті заходи безпеки, яких вжила українська влада, свідчать про те, що вона віднеслась до візиту "надзвичайно сер'йозно".

Зі слів Наварра-Валльса, під час двох візитів понтифіка до США "була інша ситуація".В 1987 році, коли Папа відвідав Сан-Франциско, місцева влада наполягала, щоб "Папа пересувався тільки на вертольоті", оскільки в місті дуже велика злочинність. Представники Ватикану тоді відмовилися від візиту.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: