Екстаз стратегічного партнерства

Середа, 27 червня 2001, 15:08
Україна з 1 липня буде стягувати податок на додану вартість з російських товарів, які продаватимуться на українській території. Це – відповідь Москві на її рішення з того ж 1 липня обкласти ПДВ продукцію зі знаком "Made in Ukraine".

Рішення України адекватно відповісти Росії було прийняте на засіданні уряду в середу, повідомив після Кабміну міністр фінансів Ігор Мітюков. Також, як передає Інтерфакс-Україна, він зазначив, що уряд ухвалив рішення відмінити свою постанову 1998 року, згідно з якою російські товари в Україні не обкладалися ПДВ.

Міністр не став коментувати, наскільки таке рішення може позначитися на обсягах російсько-українського товарообороту, сказавши, що обидві країни вчинили так з метою приведення практики оподаткування до існуючих міжнародних стандартів –за принципом країни призначення.

Мітюков зазначив, що ця норма не буде стосуватися тих випадків, які спеціально обумовлені законодавчими актами України.

"Це рішення України є скоріше демонстративним", - вважає Володимир Сіденко, директор економічних програм Українського центру політичних і економічних досліджень (УЦЕПД) імені Разумкова. Через те, що переважна частина імпорту з Росії є енергоносії – 63,6% у 2000 році – Україна буде змушена купувати їх на 20% дорожче. На стільки ж підвищиться ціна й українських товарів у Росії. Але там залежність від продукції сусіда не є такою великою. "Тобто ситуація буде асиметричною. Український експорт може постраждати значно більше за цих умов. Україна зіштовхнеться з проблемою збалансування свого зовнішньоторгового обороту", - вважає Сіденко.

На його думку, введенням ПДВ на товари експорту до України Росія переслідує дві мети. По-перше, збільшення бюджету, і, по-друге, це є "заходом впливу на тих, хто відмовляється від інтеграції у рамках СНД", оскільки, каже Сіденко, ПДВ не будуть братися з товарів, які ввозитимуться у країни-члени Євразійського економічного співтовариства. До цього об'єднання входять Росія, Білорусь, Киргизія, Казахстан і Таджикістан.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування