"Яблуко" хоче дати шанс Роману Абрамовичу стати президентом України

Середа, 27 червня 2001, 19:58
Партія "Яблуко", що живе за принципом "жодного дня без ньюсмейкерства", виступає з ініціативою внести зміни до Конституції України. "Яблучники" пропонують ліквідувати у Основному законі обов'язкову умову для кандидата на президента держави мати 10 років проживання на території України. Партія не тільки хоче дати шанс спробувати долю у перегонах представникам діаспори, але і "наполягатиме на участі у президентських виборах представників східної та західної української діаспори".

"Позитивні результати вже продемонстрували наші найближчі сусіди. Валдас Адамкус все життя прожив в Америці. А коли повернувся на історичну батьківщину та здобув литовське громадянство, став не тільки Президентом, але і моральним лідером литовської нації. Латвійський Президент – представниця діаспори Вайра Віке-Фрейберга. Нещодавній приклад – шалений успіх руху колишнього царя Сімеона II в Болгарії, свідоме життя якого пройшло за межами країни. Зараз всі сподівання на відродження цієї південнослов’янської країни пов’язані з його ім'ям.

Наша діаспора багата на досвідчених талановитих менеджерів, які гідно реалізували себе за межами історичної батьківщини. Мабуть, найяскравіший приклад – Григорій Явлінський. Виходець зі Львову, він прекрасно знає рідну країну, чудово володіє українською мовою, користується міжнародним авторитетом і має всі підстави для законного отримання громадянства. Історичне українське коріння має успішний російський губернатор (Новгород) Михайло Прусак, політик першого ешелону Сергій Кирієнко. А впливовий російський бізнесмен Роман Абрамович за паспортом взагалі українець.

Із західної діаспори відомі імена колишнього генерал-губернатора Канади Романа Гнатишина, що представляв там британську королеву Єлизавету II як главу канадської держави; всесвітньо відомого вченого та громадського діяча Богдана Гаврилишина; екс-президента УНР у вигнанні Миколи Плав'юка; канадського бізнесмена-мільйонера Петра Яцика, дружини екс-прем'єра Віктора Ющенка Катерини Чумаченко. Малоймовірно, що представник діаспори переможе на виборах. Однак це могло б розворушити нашу переважно мляву, зашкарублу , корумповану політичну еліту".

Найцікавішим у цій ініціативі "Яблука" є те, що поки що власне ініціативи і немає. Партія наразі не збирається розробляти жодних проектів законів щодо зміни Конституції. "Після парламентських виборів питання поправки до Конституції постане, бо воно в повітрі відчувається", - пояснив УП директор "Яблука" по зв'язках з громадськістю Олег Медведєв.

А поки що партія буде збирати всі свої пропозиції з перепису Конституції в одну папку, щоб потім зробити "накопичувальну заявку". Зараз же фракція "Яблука" не хоче "розбивати лоба у парламенті, вимагаючи внести питання щодо зміни Конституції до порядку денного". "Питання зміни до Конституції зріє, коли дозріє, то у нас будуть готові ідеї". Крім надання шансу стати президентом України Явлінському або Чумаченко, "Яблуко" хоче зробити губернаторів виборними і розширити повноваження парламенту для формування "коаліційного, політично відповідального" уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування