КамАЗ і злодії
Антікучмісти не проникли на Банкову

Четвер, 28 червня 2001, 15:54
Друга спроба увічнити імена загиблих в Україні журналістів знову закінчилася невдачею. Цього разу пам'ятник не крали – його просто не змогли встановити на новому місці. Опозиція вибрала ріг вулиць Банкової й Інститутської, в трьохстах метрах від офісу Кучми.

На цей раз у антикучмістів невідомі украли бензиновий двигун, без якого неможливо встановити стелу, повідомив УП співкоординатор акції "Україна без Кучми" Юрій Луценко. Тому пам'ятник поставили в машину і відправили на надійне зберігання до наступної акції. Коли саме вона пройде, опозиція ще не вирішила. А щоб більше не виникало незрозумілих історій з украденими пам'ятниками і движками, Соцпартія збирається звернутися до Кучми з офіційним листом. "Щоб довести свою непричетність до справи Гонгадзе, нехай він скаже нам, де ми можемо встановити пам'ятник загиблим журналістам", - пояснив Луценко. Він додав, що опозиції так і не повернули першу стелу, яку встановили у день народження Георгія, 21 травня, під агентством УНІАН, а потім, через декілька днів, украли. Зараз, за його словами, вона зберігається на території одного з держпідприємств.

Зі слів Луценка, крім того, що у них украли двигун, машину з пам'ятником заблокували на під'їзді до місця імовірного встановлення стели – вулиця виявилася перегороджена КамАЗом. Тому учасники акції вирішили перенести пам'ятник вагою близько півтонни на руках. У цей час заступник начальника міліції Києва Олександр Савченко закликав їх не порушувати закону і припинити спроби встановити пам'ятник – за його словами, ніхто з організаторів акції не обговорював з владою можливості встановлення знаку на цьому місці. Проблема вирішилася сама собою, коли опозиція виявила зникнення генератора.

Єдине, що встановили антикучмісти на честь Дня Конституції біля адміністрації президента – труну, як "нагадування про те, що в Україні зневажаються конституційні права громадян" (на труні – напис: "Конституційні права громадян України"). За словами Луценка, найсміховиннішим було те, що на його очах домовину забрали в міліцейську машину і "відвезли до президента, на Банкову".

Як вважає Луценко, ця акція є першим "елементом" літньої опозиційної кампанії. Він також заявив, що на наступному етапі опозиція проведе широкомасштабну кампанію в регіонах з підготовки до святкування 10 років незалежності України, яка пізніше "піде по вулицях Києва".

Як упевнений Луценко, у цій акції взяли участь близько 2,5 тисяч чоловік – половина з них приєдналася до колон після проходження їх Хрещатиком. Заступник начальника міліції Києва Олександр Савченко, який традиційно супроводжує всі походи опозиції, назвав журналістам цифру у 400 учасників.

Акція проходила під прапорами Соціалістичної партії України, Соціал-демократичної партії (Юрія Буздугана), Українського комуністичного союзу молоді, Всеукраїнської партії трудящих. З депутатів у колонах опозиції були помічені Валентина Семенюк і Юрій Алексеєнко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News