МЗС України звинувачує ОБСЄ в упередженості

Вівторок, 10 липня 2001, 16:49
Резолюцію по Україні, яку було прийнято на засіданні комітету з політичних питань і питань безпеки Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Міністерство закордонних справ України розцінило як "необ'єктивну і упереджену".

"Вивчення цього документа свідчить про те, що його положення є явно необ'єктивними, упередженими, не сприяють політичному спокою в українському суспільстві", заявив виконуючий обов'язки керівника прес-служби МЗС України Сергій Бороденков.

Рекомендації, схвалені комітетом ПА ОБСЄ 8 липня, "дуже запізнилися у часі і вже не є актуальними для внутрішньополітичної і економічної ситуації в Україні". "Це стосується і рекомендацій, пов'язаних з розслідуванням справи Гонгадзе. До того ж, на нашій думку, остаточне розслідування справи навряд чи можна прискорити політичними закликами і емоціями", - відзначається в коментарі.

Українське МЗС висловило здивування з приводу позиції членів української делегації ПА ОБСЄ. "Не може не викликати здивування пасивна позиція членів парламентської делегації України під час розгляду цього питання на засіданні комітету".

Так, згідно з отриманою МЗС інформацією, українські парламентарії не тільки не вжили заходів для зняття вказаної резолюції з порядку денного чи пом'якшення формулювань, але і "взагалі не брали участі в обговоренні цього документа, до того ж вони стрималися при голосуванні".

"Україна завжди виявляла повну відвертість і готовність до співпраці з усіма європейськими структурами, в тому числі і з парламентськими", - зазначив представник МЗС. За його словами, співпраця з ПАРЄ "вже перейшла в практичну площину і базується на конструктивізмі". "Ми сподіваємося, що співпраця в рамках ПА ОБСЄ засновуватиметься на аналогічних позиціях", - сказано в коментарі МЗС.

У спеціальній резолюції ПА ОБСЄ, прийнятій 8 липня на літній сесії Асамблеї, політична ситуація в Україні названа "тривожною". У документі гальмування економічних реформ в Україні прямо пов'язане з відставкою уряду Віктора Ющенка. Учасники сесії також закликали українську владу "довести до кінця" розслідування справи зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, "не дивлячись на те, який статус і посади можуть виявитися підозрювані в цій справі".

За матеріалами Інтерфакс-Україна


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування