Кучма – не Єльцин. Але схожий

Вівторок, 10 липня 2001, 19:18
Кучма зізнався: "Я – не цар, і спадкоємців не маю". На сьомі роковини свого президентства "гарант" спілкувався з народом по телефону на "гарячій лінії" в київській редакції газети "Комсомольська правда".

Кучма заявив, що не піде "шляхом Єльцина", хоч і поважає свого екс-колегу і його рішення віддати владу у спадщину – адже "в Росії були сімейні обставини". У нас же, виходить, з сім'єю все гаразд: в Україні "спадковість – абсолютна дурість або політична короткозорість".

Тому Кучма вважає, що життя саме має "вибрати політика, якому народ довірить керувати країною". Однак далі "гарант" почав суперечити самому собі і фактично схилився до спрощеної версії єльцинського варіанту: "Президент повинен в цьому випадку [вибору наступника] виступити помічником. Президент сьогодні буде старатися, щоб наступник був гідним. Але це - інше питання".

Взагалі ж до функцій помічника Кучма приступить нескоро – вибори президента відбудуться через 3 роки, "так що поспішати не треба". Тим більше що той же Єльцин, наприклад, назвав прізвище наступника всього за декілька місяців до відходу з посади.

Поговоривши про майбутнє, можна пригадати і минуле. Без зайвих вагань, досягненням своєї семирічної роботи на Банковій Кучма назвав той факт, що Україна "відбулася" як незалежна держава. "Хто б що не говорив, Україна існує в світовій спільноті. Роль і місце України знають у всьому світі". І українцям "самим цим треба дорожити".

У той же час деякі політики роблять спроби дискредитувати Україну в очах світової спільноти, - знає Кучма. Найсумніше ж те, що такі вороги є "не тільки" в Україні.

Потім мова зайшла про труднощі, які супроводжують "гаранта" останні сім років. Кучма "звик працювати в ракетно-космічній сфері, де без довіри немає позитивного результату". Думав, "і в політиці так буде". Виявилося, "дуже помилявся".

Саме це він назвав причиною "деяких загальнодержавних наслідків". Винен у них не він, а "соратники, партнери, які думають не про Україну, не про український народ, як це декларують, а про себе особисто, і тих, хто з ними працює". Одним словом, скажи, хто друг твій…

З ближнього оточення "гарант" перейшов на далеке. Як виявилося, за сім років в Україні так і не створилася політична еліта. "Тому у нас немає, як говорив напередодні Іван Плющ, українського парламенту", сказав Кучма і підкреслив, що "за всі ці роки" Україна взагалі "не мала" парламенту. Він був "якийсь дуже короткий час, коли під тиском зовнішніх обставин дійсно працював на Україну", однак, як зазначив Кучма, "розвалився". "Подивимося завтра або післязавтра, чим це закінчиться".

Правда, одне тепле слово законодавча влада почула. "Правильно зробив парламент", що створив слідчу комісію для розслідування ситуації навколо банку "Україна", упевнений Кучма. На його думку, винні мусять бути покарані. "Те, що банк "Україна" - банкрот, знали давно. Те, що тримали на плаву через невияснені причини, - на це також треба дати професійну відповідь, кому це було вигідне". Кучма знає, що "Україна" надавала кредити "відомим людям", в тому числі "акціонерам банка "Україна". Кучма також зазначив, що "кредитні ресурси давав Національний банк".

Між іншим Кучма сказав, що "треба розібратися з всією банківською системою". На його думку, сьогодні зробити банкротом можна будь-який банк, "якщо є бажаючі". "Перевести гроші за кордон або надати кредит тим, хто ніколи не поверне". Недоліком своєї семирічки цей факт він не називав.

Зате сам себе з семиріччям Кучма поздоровив словами про те, що в країні здійснюються "серйозні заходи по боротьбі з корупцією". Відповідаючи на прохання назвати головних корупціонерів країни, "гарант" повідомив, що їх прізвища "і так звучать". Кучма зазначив, що не хоче називати "кого б то не було", оскільки корупціонерів "повинен визначити суд". А те, що Лазаренко і Жердицький опинилися у в'язницях США і Німеччини – так тут є заслуга і української влади, упевнений Кучма.

Ще одна подія викликала у Кучми негативні відчуття. Трапилося таке, коли він дізнався про загибель журналіста Ігоря Александрова. Кучма зазначив, що завжди "погано" себе відчуває, коли в країні гинуть люди. Тому він доручив створити комісію з розслідування його загибелі із співробітників центральних апаратів міністерств і відомств і порадив не робити "поспішних висновків". "Це може призвести до непередбачених наслідків", з цього "можуть зробити велику політику не друзі, а вороги України". Кучма також доручив секретареві Ради нацбезпеки Марчуку "поїхати подивитися неангажованим поглядом, що там відбувається".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування