Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Віктор Ющенко - лідер журналістських антипатій

Середа, 11 липня 2001, 10:34
Колишній прем'єр-міністр України Віктор Ющенко вперше був названий найбільш невдалим політиком місяця. Це стало відомо за підсумками опитування кількох десятків відомих українських журналістів, проведеного в червні фондом "Демократичні ініціативи".

"Чорні кулі" Ющенку, ще зовсім недавно загальному улюбленцеві і надії демократичної громадськості, віддали 18 опитаних журналістів. На другому місці - лідер непримиренної антипрезидентської опозиції екс-віце-прем'єр Юлія Тимошенко, яка 10 липня цього року очолила опозиційний передвиборчий блок семи партій - Фронт національного порятунку. Третій - колись найближчий до глави держави олігарх, депутат парламенту і лідер партії "Демократичний союз", Олександр Волков.

А найвдалішим політиком червня також вперше за багато місяців названо президента країни Леоніда Кучму (18 голосів). За ним слідують новий прем'єр-міністр Анатолій Кінах і Папа Римський Іоанн Павло ІІ.

Соціологи не цікавилися причинами популярності чи непопулярності політиків, але негативний результат Ющенка багато в чому зумовила його нерішучість і непослідовність в діях після відставки. Екс-прем'єр, всупереч власним обіцянкам "не йти з політики", так і не зважився пристати ані до президентського, ані до опозиційного таборів. Внаслідок схильності до екстремальних політичних дій також втратили свою популярність і вплив Тимошенко і Волков, який сповідує в політиці силу кулака і сепаратних домовленостей.

Глави ж держави і уряду очолили рейтинг журналістських симпатій, завдяки своїм рішучим і послідовним діям з силової стабілізації політичної ситуації в країні. Цей підхід навряд чи відповідає яким-небудь демократичним критеріям, але він привів Кучму і Кінаха до певних успіхів в боротьбі з опозицією, у формуванні уряду, в поверненні минулого геополітичного інтересу до України на міжнародній арені.

Про останнє, зокрема, свідчить те, що журналісти практично одноголосно назвали найважливішою подією червня візит Папи Римського до України. І тільки потім з величезним відривом слідують затвердження парламентом законів про часткову реформу судової системи і початок об'єднання двох, раніше розколених, рухівських партій.

Однак, мабуть, найхарактернішим в цьому опитуванні журналістів можна вважати те, що подібна "стабілізація" не обіцяє подальшого заспокоєння суспільства і політичної еліти. Оцінюючи перспективи парламентських виборів, що наближаються, жоден з опитаних журналістів не припустив, що вибори "пройдуть чесно, без підтасовування". Більшість опитаних схиляється до того, що в ході виборів 31 березня 2002 року їх результати "можуть бути підтасовані", або "все буде підтасоване", або "будуть окремі порушення, які не вплинуть на загальний підсумок".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування