Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Віктор Степанович Труфалдіно,
посол Росії в Україні та навпаки

Середа, 11 липня 2001, 13:17
Україні пощастило. З призначенням Чорномирдіна послом виграв не тільки Путін, але і весь український народ, який отримав свого лоббіста в Москві. По суті, тепер можна зекономити на дипломатичних витратах, закривши українське посольство в Білокам'яній. "Буду все робити, щоб захищати економічні інтереси Росії на Україні, - сказав Чорномирдін в інтерв'ю "Независимой газете" та додав. - І України в Росії".

Як виявилося, "вирішувати проблеми", тобто в тому числі захищати Україну в Росії, Чорномирдін уповноважений Путіним – робитиме це він завдяки своєму "офіційному статусу спеціального представника президента Російської Федерації".

Тепер тільки лишається дізнатися, якими бачить інтереси України Чорномирдін, тобто яку ідеологію він готовий "захищати". Віктор Степанович був прямолінійним і водночас недипломатичним: "Я давно знаю Леоніда Даниловича і упевнений, що його відношення до Росії якнайдружніше. Він хоче одночасно товаришувати і з Росією, і з Заходом. Це, звичайно, добре. Але особисто я не впевнений, що Захід відчуває дружні почуття до самої України і намагається якмога швидше взяти її в обійми. [Від кар'єрного дипломата таке зізнання навряд чи вдалося б витягнути навіть під тортурами - УП] Ні Росію, ні Україну ніхто особливо на Заході не чекає, в "золотий мільярд" нас не візьмуть - сподіватися не варто. З нами будуть товаришувати, нам будуть багато обіцяти, але своїми ніколи не визнають. Тому не варто особливо сподіватися".

Ще Чорномирдін розказав московському кореспонденту про стратегічні інтереси країни, яку він буде "захищати в Росії": "Нейтральний статус такої держави, як Україна, може істотно підірвати її стратегічні інтереси. Адже Україна - не Швейцарія. З урахуванням природної геополітичної реальності за Києвом могла б бути закріплена роль регіонального лідера. Але самоусунення України від розв'язання важливих регіональних питань може привести до того, що місце регіонального лідера займуть інші країни".

Потім Чорномирдін розповів про плани спільної експансії двох країн: "Я думаю, що об'єктивно існує ринок слов'янських країн, країн СНД, де ми можемо разом з Україною встановити свої взаємовідносини, ціни, причому на взаємовигідній основі. Це аж ніяк не виключає того, що Україна освоює ринки Азії, Західної Європи чи Латинської Америки. Я не розумію тільки тих українців, які лобіюють політику економічного ізоляціонізму своєї країни від Росії. Навпаки, Росія, думаю, повинна допомогти Україні освоювати ринки Центральної Азії".

А далі, як економіст-міжнародник, Чорномирдін поставив хрест на спробах українців відірватися від Росії: "Я сумніваюся, що Україна знайде альтернативу російським ринкам в Європі, або в країнах Азії, чи Латинської Америки".

"Міждержавні відносини Росії і України повинні будуватися на взаємовигідній основі. Більш того, я вважаю, що Москва і Київ повинні координувати свої інтереси, тобто за взаємної домовленості шукати розв'язання спірних і конфліктних питань таким чином, щоб не наносити матеріального і психологічного збитку один одному, нехай навіть шляхом часткової відмови від миттєвої вигоди".

Як виявилося, Чорномирдін не просто "захисник" українських інтересів у Москві, але також і прогресивний посол: "Деякі політики в Росії страждають через недомисел і досі вважають, що незалежна Україна – тимчасове явище і що Росія в перспективі повинна поглинути Україну".

Насамкінець Чорномирдін пообіцяв "не виступати в ролі коментатора з внутрішньополітичних проблем України, як мій американський колега". Він обійдеться без демагогії, а буде просто розв'язувати питання.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування