Депутатську зраду прирівнюють до смерті

Середа, 11 липня 2001, 14:17
11 липня 2001 парламент знову успішно пройшов перший етап внесення змін до Конституції. З інтервалом у рік після початку невдалої імплементації квітневого референдуму "імені Кучми" Верховна Рада попередньо схвалила власну ініціативу –положення про дострокове припинення повноважень депутатів-зрадників.

Бажаючих узаконити норму Конституції, за якою депутати будуть позбавлятися мандатів у разі виходу з фракції, за списками якої вони були обрані до Верховної Ради, знайшлося 262 при мінімумі в 226 (проти - 5, утрималися - 6, не голосували - 126 з 399 депутатів, що зареєструвалися в залі). Тепер, щоб це положення було записаним в 81 статті Основного закону, на наступній сесії восени законопроект "Про внесення змін в Конституцію України" повинен набрати 300 голосів.

Сам законопроект був внесений на розгляд Верховної Ради 152-ма народними депутатами. Представляючи нововведення, один з його авторів, член фракції "Реформи-Конгрес" Борис Беспалий висловив переконаність в тому, що подібна норма не обмежує права і свободи депутата як людини і громадянина, оскільки він має спеціальний статус члена органу законодавчої влади, передає з парламенту Інтерфакс-Україна. А введення подібної норми буде сприяти свідомому вибору народних депутатів в складних політичних ситуаціях, знає депутат.

Як запевнив Беспалий, дана норма буде поширюватися на депутатів, які пішли з партійної фракції за власної ініціативи. Якщо ж депутата всупереч його волі виключили з фракції, це не спричинить припинення його депутатських повноважень.

Беспалий також висловився за необхідність внесення змін у закони про статус народних депутатів, про політичні партії, а також до регламенту Верховної Ради з тим, щоб врегулювати всі можливі колізії.

При цьому автор законопроекту зазначив, що до набрання чинності закон не буде розповсюджуватися на депутатів, які вже здійснили міжфракційні переходи або вийдуть з партійних фракцій до того часу.

Читайте також:

Готується замах на "священну корову"
У четвер Верховна Рада удруге за історію прийметься за переписування української Конституції. Парламентарі спробують "попередньо схвалити" зміну Основного закону. Депутатів-перебіжчиків пропонується позбавляти мандатів. За розкладами першого віце-спікера Медведчука, у четвер за це "буде 300 голосів".



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News