Магнат з великими амбіціями

Середа, 11 липня 2001, 18:07
INSIDE TRACK: Magnate with an ambitious goal: UKRAINIAN FOOTBALL: Shrewd management has propelled Shakhtar to the European Champions League and to financial rewards

Завдяки мудрому керівництву "Шахтар" вийшов до Ліги Чемпіонів та фінансово зміцнів


Рината Ахметова можна назвати справжнім магнатом. Його кучма русявого волосся та те, як стрімко зростає його власність, нагадує Доналда Трампа, його сталева імперія схожа на імперію Ендрю Карнегі, його колекція комп'ютерів конкурує з колекцією Dr No.

Але футбольний клуб Ахметова прагне більшого - стати інфраструктурою на зразок Сільвіо Берлусконі чи Джанні Аньєллі, до складу яких входять найвизначніші клуби світу.

Його домівка, вугільний регіон Донецьк на сході України, не була ласкавою для наполегливого футбольного магната. Економічний хаос, який почався після розвалу Радянського Союзу, найболячіше вдарив по Донецьку, де закрилася більшість шахт та фабрик регіону.

Очоливши в 1996 році місцевий футбольний клуб "Шахтар", 34 річний Ахметов перетворив його на клуб європейського гатунку, що вперше торік виступав у Лізі чемпіонів і майже потіснив "Динамо" Київ у чемпіонаті країни.

Дмитро Навоша, спортивний журналіст московської газети "Известия", зазначає, що є немало місцевих клубів колишнього Радянського Союзу, які зазнали злетів та падінь. "Вони платять по декілька мільйонів доларів за гравців, а також суддям, і таким чином виграють чемпіонати. Але "Шахтар" - це щось зовсім інше. Вони мають гарну базу і будуть міцніти далі".

Ахметов зробив дуже багато для клубу, власником і президентом якого є, хоча йому довелося зазнати від нього і багатьох прикрощів. Його попередник в "Шахтарі" Олександр Брагін був вбитий під час вибуху бомби в 1995 році, що свідчить, як серйозно українці ставляться до футбольного бізнесу.

Ахметов отримав у спадок футбольну та фінансову імперію від Брагіна, його попередника, фактично вчителя. З тих пір Ахметов став найвпливовішим "регіональним" бізнесменом. Його особиста ложа на стадіоні "Шахтаря" свідчить про те, який вплив голова футбольної команди може мати на Україну. У всіх домашніх іграх губернатор області, мер Донецька та голова найбільшої вугільної і сталевої компаній власною присутністю підтримують свою команду.

Так, значною є відстань від президента футбольної обласної команди до керівника клубу європейського класу. За останні п'ять років європейський футбол перетворився на масивний фінансовий бізнес з величезними сумами, які вкладають в телевізійні права та підтримку команди, зазначив Ахметов. "Вихід до Ліги Чемпіонів не тільки посприяв іміджу нашої команди, а й привернув увагу спонсорів та рекламодавців, і перш за все, вболівальників".

Цього року УЄФА, Європейська футбольна Ліга, нагородила клуб 4 мільйонами доларів за виступ у Лізі Чемпіонів, що майже подвоїло бюджет клубу. Але фінансування клубу все ще вимагає великих кишень та політичних зв'язків. Футбол в Україні - не дуже прибутковий бізнес - крім 4 мільйонів доларів УЄФА залишаються ще 10-12 мільйонів доларів річного бюджету, який формується з поповнень спонсорів та особистих коштів Ахметова.

Обходячи довкола стадіону клубу, на реконструкцію якого пішло 10 мільйонів, і який незабаром стане спортивним центром, а фактично - домівкою команди та другого складу, з якого виростають нові таланти, Ахметов намагається показати, що все це - від любові до гри, це вона ним керує. "Люди продовжують мене запитувати, чи буду я балотуватися на парламентських виборах. Мене це не цікавить. Я нічого не знаю про політику," - зазначає Ахметов. - Головним чином я це роблю тому, що хочу дати щось людям, і не прошу про якусь віддяку".

Ахметов говорить, що він фінансує клуб, використовуючи банківські дивіденди та покладається на спонсорство від численних сталевих та вугільних компаній. Він говорить, що не має жодного відношення до Індустріального Союзу Донбасу, приватної холдінгової компанії, яка контролює більшість промисловості в регіоні, та за певними даними є однією з 10-ти найбільших компаній з виробництва сталі в світі, хоча і визнає, що в нього та Індустріального Союзу Донбасу є спільна власність.

Тим часом влада тих, що підтримують Ахметова, - тих, хто з'являється з ним в його особистій ложі та тих, кого називають "Донецьким кланом", значно зросла після того, як центральна влада в Києві втратила вплив на регіони.

"Частиною успіху "Шахтаря" є політика, - говорить Олексій Маргієв, спортивний журналіст українського телеканалу "Новий канал". – Раніше існували важелі для зосередження влади в Києві, але тепер цих важелів не існує".

Удар по "Динамо" Київ, який зрештою не вдався, коли "Динамо" у вирішальний момент переграло "Дніпро", іншу регіональну команду, супроводжувався також боротьбою за суддівський комітет України. Формально - він знаходиться під керівництвом Федерації футболу України, яку очолює президент "Динамо" Київ, Григорій Суркіс, в той час, як зарплату судді отримують від Професійної футбольної Ліги України, яку очолює колишній представник Ахметова, Равіль Сафіуллін.

"Ахметов повинен був створити противагу Федерації футболу України, - зазначає Маргієв. - Поки федерація керувала суддями, кожен думав, що навіть коли щось вийде з-під контролю, все одно всім керує "Динамо". Вводячи своїх людей в Професійну Лігу, Ахметов зламав психологічну гегемонію "Динамо". Його гравці знають, що вони можуть виграти, якщо гарно гратимуть".

"Шахтар", однак, зобов'язаний місцем в Лізі Чемпіонів "Динамо" Київ, яке так добре виступило в Європі протягом останніх чотирьох років, що йому було надано два місця замість одного в сезоні 2000/2001.

Для такого клубу, як "Шахтар", європейський футбол - дещо інше. "Телебачення змінило європейський футбол, - зазначає Саймон Фріман, британський спортивний аналітик та автор декількох книг про футбол. Вихід до Ліги чемпіонів такого регіонального клубу, як "Шахтар" - це як виграш в лотерею".

Але вдала гра в Європі - це майже такий же чинник фінансового та політичного фактору в Україні. Бюджети більшості європейських футбольних конгломератів складають 50-150 мільйонів доларів, і для того, щоб на рівних з ними змагатися, клуб повинен витратити такі самі гроші, вважає Олівер Батлер, видавець лондонського футбольного часопису. "УЄФА має систему, яка працює на те, щоб не допустити східно-європейських клубів до еліти Європи".

УЄФА знаходиться під владою найбільших клубів, а телевізійні прибутки тенденційно діляться між тими, хто зміцнює цю гегемонію, вважає Батлер. Найкращі клуби ліги Чемпіонів, такі як "Баварія" Мюнхен, повинні отримати цього року за виступ до 25 мільйонів доларів проти 4 мільйонів "Шахтаря". Поки "Барселона" та "Мілан" регулярно купують гравців по 20-50 мільйонів доларів за угоду, найдорожчою покупкою "Шахтаря" торік був нігерієць Джуліус Агахова за 7 мільйонів. Інше джерело фінансування крім УЄФА для маленьких та бідних клубів - плекати гравців, а потім продавати їх за великі гроші.

Але УЄФА змінила правила та дозволила гравцям залишати собі більшість прибутку, який надходив до клубу. "Ці кошти стали б життєвою основою для існування такого клубу, як "Шахтар". Вони - на кінці того ланцюжка, який постачає гравців, і ці нові правила дуже сильно по них вдарять," - зазначив Батлер.

Ахметов сподівається використати систему футбольних шкіл, щоб розвивати місцеві таланти для латання фінансових проріх. "Ми можемо використати доходи та індосаменти від конкуренції в Європі, щоб розвинути та розширити клуб, що дозволить нам залучити більше фінансування та спонсорів," - зазначив Ахметов.

Щоб "Шахтар" таки був на європейській футбольній мапі, Ахметов почав будівництво готелю з п'ятьма зірками. "Ми будемо грати на європейському рівні і як місто ми повинні гідно приймати наших гостей. Розкажіть в Європі всім, що ми чекаємо на них".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News