Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США хочуть зекономити на Україні $ 45 млн.
І не хочуть використовувати Мельниченка

Четвер, 12 липня 2001, 13:56
Американці поставили у пряму залежність обсяг надання урядової допомоги Україні з темпами демократизації держави. "Більш швидке розслідування [справи Гонгадзе та Александрова] відповідає не тільки політичним, а й економічним інтересам України", - заявив на прес-конференції у Києві Вільям Тейлор, координатор Держдепартаменту США з питань допомоги новим незалежним державам.

У Конгресі США пропонують зменшити допомогу Україні на 45 мільйонів доларів – у порівнянні з цифрою, яку виділяють у цьому році.

В середу ввечері комітет з асигнувань Палати представників Конгресу США проголосував за рішення, згідно з яким у 2002 році "рекомендовано" виділити допомогу Україні в рамках Акту підтримки свободи у сумі, яка б не перевищувала 125 мільйонів доларів. Цього року, повідомили УП в посольстві США, обсяг вливань в Україну в рамках цієї програми становитиме 170 мільйонів.

Як стверджують у прес-службі посольства США в Києві, ця сума може бути переглянутою у той чи інший бік під час розгляду питання в Сенаті.


Як стверджує Тейлор, у Палаті представників таке рішення щодо України пов'язують із "занепокоєнням темпами економічного зростання і розслідуванням вбивств журналістів". Адже Конгрес "дуже підтримує просування України в напрямку демократичних реформ".

Водночас, не припиняючи усміхатися, представник Держдепу розповів про свою упевненість у тому, що "остаточний документ буде зберігати дуже високий рівень допомоги Україні". Жодних цифр при цьому він не називав. Безпосередньо перед прес-конференцією Тейлор провів закриту зустріч з групою українських журналістів. Він зазначив, що його місією в Україні було "послухати" інших.

Крім кількісних змін вливання США можуть зазнати і якісних. За словами Тейлора, "очевидно", Сполучені Штати "зможуть збільшити обсяг допомоги" у проектах підтримки преси. Бо, за словами американського чиновника, "це особливо важливо у період виборів 2002 року". А ще він "приємно вражений енергійністю незалежної преси в Україні".

"Практично в кожній бесіді ми зачіпаємо питання верховенства права. Це ключове питання. Ключові показові речі в питанні верховенства права – повне прозоре розслідування справ Гонгадзе і Александрова", - заявив Тейлор. За його словами, у Києві "на високому урядовому рівні" американську делегацію запевняли, що для розкриття злочинів залучають фахівців більш високого рівня, "ніж навіть це було цього тижня".

А після серії неприємних повідомлень для Кучми-президента Тейлор знайшов, чим це компенсувати Кучмі-особистості. Як запевнив американський чиновник, Держдепартамент США не має наміру використовувати записи Мельниченка "у політичних цілях". Про ситуацію в Україні у Вашингтоні дізнаються завдяки "дуже якісній інформації посольства, міжнародної та української преси". "Комбінації цих двох джерел достатньо для прийняття рішень".

Посол США в Україні Карлос Паскуаль також спростував повідомлення про те, що ФБР проводить офіційну експертизу плівок Мельниченка. (Про це у червні в інтерв'ю УП повідомив лідер СПУ Олександр Мороз, який сказав, що це робиться на прохання парламентської комісії щодо розслідування справи Гонгадзе). "Ми отримали лише один офіційний запит – щодо допомоги у ідентифікації тіла, знайденого під Таращею, – зазначив Паскуаль. – Ми не отримували інших запитів ані від уряду, ані від парламенту".

Читайте також:

Кучмагейт триває
Федеральне бюро розслідувань США проводить експертизу записів майора Мельниченка. Про це в інтерв'ю УП у четвер повідомив лідер СПУ Олександр Мороз. За його словами, вже на цьому тижні ФБР "має наближатися до результату". Однако у четвер увечері цю інформацію спростував Олександр Лавринович.

США по кишені не битимуть. Поки що
Американці обіцяють не зменшувати розмір допомоги Україні. На наступний рік США запланували видати стратегічному партнеру 176 мільйонів доларів. Це навіть трохи більше, ніж в 2001 році, коли Україна має отримати від Вашингтона 170 мільйонів.

Вашингтон загрожує припинити допомогу Україні
Державний департамент США застеріг президента Леоніда Кучму, який зараз стикається з різкими внутрішніми протестами. Вашингтон пригрозив переглянути надання допомоги Україні, якщо він не вживе серйозних заходів з демократизації суспільства і лібералізації економіки.



"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...