Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Парламент провалив прийняття "малого" Податкового кодексу

Четвер, 12 липня 2001, 14:39
Верховна Рада України в четвер не змогла прийняти жодного рішення по законопроекту про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування - так званого "малого" Податкового кодексу".

Законопроект не був підтриманий у другому читанні, парламент також не підтримав пропозицію відправити його на повторне друге читання.

Таким чином, проект вважається знятим з розгляду на нинішній парламентській сесії.

Згідно з проектом, податок на додану вартість пропонувалося встановити в розмірі 10%, податок на прибуток підприємств – в розмірі 25%.

З 1 січня 2003 року ПДВ пропонувалося відмінити. Кабінет міністрів в 2002 році протягом 2002 року мав підготувати і представити законопроект про тимчасове, терміном не більш ніж на 5 років, введення компенсуючого втрати бюджету податку з обороту.

Таку пропозицію Геннадія Балашова (група "Трудова Україна") було підтримано в ході постатейного розгляду документа.

Згідно із законопроектом, ставки прибуткового податку пропонувалося встановити таким чином: якщо сукупний прибуток за рік складає до 12 тис. грн., то ставка податку - 10%. Якщо річний прибуток складає від 12 тис. 1 грн. до 72 тис. грн., то податок дорівнює 1,2 тис. грн. плюс 15% з суми прибутків, що перевищують 6 тис. грн. Якщо річний прибуток складає від 72 тис. 1 грн., то податок рівний 10 тис. 200 грн. плюс 25% суми прибутків, що перевищують 72 тис. грн.

При цьому, згідно з перехідними положеннями закону, ставки прибуткового податку з громадян на 2002 рік малося намір встановити в наступних розмірах: якщо сукупний прибуток в рік складає до 4,8 тис. грн., то ставка податку - 10%.

Якщо сукупний прибуток складає від 4 тис. 801 грн. до 14 тис. 400 грн., то податок рівний 480 грн. плюс 15% з суми прибутків, що перевищуюють 4,8 тис.

Якщо сукупний прибуток складає більше за 14 тис. 401 грн., то ставка податку дорівнює 1 тис. 920 грн. плюс 25% з суми прибутків, які перевищуюють 14 тис. 400 грн.

Згідно із законопроектом, Верховна Рада не частіше за один раз в три календарних роки, але не рідше за один раз в п'ять календарних років повинна була проводити перелік значень податкових шкал і фіксованих частин прибуткового податку з громадян.

За прийняття законопроекту у другому читанні проголосували 151, проти - 99 з 414 депутатів. Утрималися від участі в голосуванні фракції Компартії, соціалістів, Народно-демократичної партії, партії "Демосоюз" і група "Трудова Україна".

За те, щоб направити проект на повторне друге читання, проголосували 193, проти - 2 з 411 парламентаріїв.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування