Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Наша пісня гарна, нова…
...А Кучма думає, що депутати хворі

Четвер, 12 липня 2001, 18:32
Верховна Рада вперто продовжує пінг-понг з Кучмою, голосуючи за правила виборів-2002 в редакції, яку не сприймає "гарант". Парламент вчетверте ухвалив новий закон, співвідношення одномандатників і пропорційників залишилося старе: 25% проти 75%. Вето Кучми на попередню редакцію закону залишилося неподоланим.

За нову редакцію закону "Про вибори народних депутатів України" за старою схемою проголосували 274 народних депутати (проти - 12, ніхто не утримався, не голосували 129 із 415 парламентаріїв, зареєстрованих в залі).

Таким чином, парламент ще раз відправив на підпис Кучмі закон, згідно з яким 335 депутатів обираються за партійними списками, а 115 – в одномандатних округах.

Однак чим цей випадок відрізнявся від попередніх, так це негайною реакцією Кучми. У традиційному, фірмовому стилі: "Якщо вони знов ухвалили такий же закон, то зі здоров'ям у парламентаріїв не все добре".

Тому, повідомив "гарант" журналістам, "депутатам треба поїхати відпочити". Сам же він жодних законів з такою пропорцією підписувати не збирається.


Депутати, ніби відчуваючи швидку пораду піти полікуватися, у ході обговорення пропозицій Кучми не погодилися з його ідеями, в тому числі про скорочення термінів виборчої кампанії до 90 днів, і залишили колишню норму - 180 днів.

Парламент також залишив у старій редакції норму про те, що виборчі дільниці створюються окружними виборчими комісіями з подання виконкомів, сільських селищних, міських, районних в містах рад. У разі відсутності цих органів - за пропозицією відповідних сільських, селищних міських голів, а також голів районних в містах рад або належних осіб, які, згідно із законом, здійснюють їх повноваження, передає з парламенту Інтерфакс-Україна.

Ще Верховна Рада не погодилася з думкою Кучми про те, що партійна процедура у формуванні виборчих комісій суперечить Конституції.

Разом з тим депутати погодилися з думкою "гаранта" і вилучили з тексту закону поняття про грошову заставу.

Перед цим парламент не зміг подолати вето Кучми на попередню редакцію закону про вибори – "за" проголосували тільки 252 депутати при необхідних 300.

Разом з тим парламент подолав вето на закон, яким вносяться зміни до закону України "Про статус народного депутата України".

Закон, зокрема, вказує на несумісність депутатського мандата з іншими видами діяльності. Передбачається, що парламентарій не має права займатися будь-якою, крім депутатської, оплачуваною роботою, за винятком викладацької, наукової і творчої діяльності, а також медичної практики у вільний від виконання депутатських обов'язків час.

Згідно із законом, в день відкриття першого засідання парламенту нового скликання народним депутатам колишнього скликання, голові Верховної Ради колишнього скликання присвоюється перша категорія, перший ранг державного службовця.

Народному депутату протягом всього терміну виконання депутатських повноважень відшкодовуються витрати, пов'язані з їх виконанням в розмірі місячної зарплати народного депутата, яка не підлягає оподаткуванню.

За таке рішення проголосували 368, проти 3 з 415 депутатів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...