Форуму нацпорятунку більше немає
Через Тимошенко?

П'ятниця, 13 липня 2001, 20:19
Рівно 22 тижні – 154 дні, від п'ятниці, 9 лютого, до п'ятниці, 13 липня – це формальний термін життя Форуму національного порятунку як союзу громадян, об'єднаних єдиною антикучмістською позицією. Публічний похорон ФНП організували в середу на прес-конференції координатори "України без Кучми" Юрій Луценко і Володимир Чемерис. Тезка Форуму – передвиборчий блок Тимошенко з ім'ям "ФНП" – у вуличних революціонерів викликає складні емоції.

Зі слів Луценка, Тимошенко запропонувала всій опозиції стати організацією "під назвою Форум національного порятунку", яким вона керує. "Юлія Володимирівна – "супер" як жінка, "супер" як політик, але "супер поспішає" стати єдиним лідером, і цей поспіх іноді йде не на користь спільній справі", - пояснив відмову від такої ідеї Луценко. Обидва координатори УбК вважають, що Тимошенко не може бути керівником єдиної опозиції. У Чемериса своя аргументація: вона не представляє всі соціальні групи, а лише сегмент великих власників. На думку другого антикучміста, в Україні "не вдалося створити єдину опозицію", тому що "бренд Форуму національного порятунку" відданий Юлії Тимошенко".

"Амінь" над мертвим Форумом національного порятунку стали слова Луценка, який у п'ятницю тільки констатував факт: Форум "втратив роль координатора всіх опозиційних сил".

Однак бити глек опозиція не збирається. УБК буде сприяти тому, щоб коаліція Тимошенко "Форум нацпорятунку" перемогла на парламентських виборах і привела до Верховної Ради представників опозиції. Як повідомив Луценко, "нормальні контакти" зберігаються між блоком "ФНП", лівоцентристською групою (Соцпартія, Соціал-демократична партія України, Українська партія трудящих, Український союз молоді, Соціалістичний конгрес молоді), а також правою частиною опозиції (партія "Реформи і Порядок", Рухи, комітет громадського опору "За правду"). Зі слів Луценка, "всі вони обговорюють свої плани, але на вибори будуть іти трьома окремими блоками - неконкурентними і союзницькими, про що було прийняте рішення на Форумі [національного порятунку, мається на увазі ФНП як об'єднання опозиційних політиків]".

Більше того, амбіційний Луценко вважає, що на наступних парламентських виборах у парламент пройде більше половини опозиційних депутатів. А тоді можна буде "підіймати і приймати" ряд важливих питань, зокрема, про імпічмент Кучми.

P.S. Виборчому блоку "Форум національного порятунку" "не зрозуміла позиція" керівників акції "Україна без Кучми", які не бачать можливості для Юлії Тимошенко "бути єдиним лідером опозиції", повідомили Інтерфакс-Україна в прес-службі передвиборчого блоку семи партій "Форум нацпорятунку". Співрозмовник агентства нагадав, що 9 липня на засіданні ради ФНП Луценко і Чемерис проголосували за те, щоб Тимошенко очолила виборчий блок опозиції.

Читайте про те, як все починалося:

9 лютого – історична дата?
У п'ятницю вранці в кінозалі Верховної Ради було створено рух "Громадянська ініціатива "Форум національного порятунку". Мета – усунення від влади Кучми і перетворення України в парламентську республіку.


…і чим закінчилося:

Очко!?
Майже забуте і поховане словосполучення "Форум національного порятунку" повертається в політичну лексику як назва передвиборного блоку Юлії Тимошенко. У лідера "Батьківщини" з'явилася своя коаліція семи партій, яку вона, в свою чергу, готова віддати в ряди широкого блоку правих.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування