Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З Кучмою і Кінахом – до Європи

Понеділок, 16 липня 2001, 12:45
Чинний прем'єр Анатолій Кінах став другим за впливовістю політиком України, опустивши Медведчука на третю сходинку. Інші наслідки закінчення прем'єріади – Ющенко, Тігіпко та Симоненко втрачають бали. У тридцятку уперше потрапив Яцуба.

Нові індекси впливовості, отримані Київським центром політичних досліджень і конфліктології Погребинського після опитування 50 експертів, показують, що "в завершальну стадію входить процес перерозподілу рівня впливовості українських політиків, пов'язаний зі зміною Кабінету міністрів".

При незмінному лідерові Кучмі відбулася зміна його "переслідувачів". На другому місці тепер знаходиться прем'єр Анатолій Кінах, який змістив на традиційну третю позицію першого віце-спікера Віктора Медведчука. Уперше в десятку найбільш впливових політиків попав голова Верховного суду Віталій Бойко. На думку експертів, це відображає помітне підвищення ролі судової влади в останні місяці.

Екс-прем'єр Віктор Ющенко опустився на дві позиції вниз - з третього місця в травні на п'яте в червні. Також падає рейтинг у володарів парламентських карток для голосування. Лідер Компартії Петро Симоненко опустився з 7-го місця в травні на 16-е в червні. Як зазначають експерти, "різко і цілком передбачувано".

Втратив бали і лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз, який з 18-го опустився на 23-24 місце. Поменшав вплив і у невдахи прем'єріади лідера "Трудової України" Сергія Тігіпка – з 10-го місця в травні - на 18-е в червні.

Зате все гаразд у вірних людей Кучми. Олег Дубина з простого віце-прем'єра перетворився у першого – і перемістився з 13-го місця в травневому опитуванні на 8-е в червневому. Керівник СБУ Володимир Радченко з несерйозної 27 позиції піднявся на посередній рівень 15-го місця. Прикладом для нього повинен стати ерзац-силовик Микола Азаров – голова Податкової адміністрації та партії "Регіони України". Тепер він 6-ий, хоч місяць тому був восьмим. Уперше в компанію тридцяти найбільш впливових політиків потрапив урядовий держсекретар Володимир Яцуба (25-26-е місце).

Зберегли свої позиції лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко (9-е місце), секретар РНБО Євген Марчук (10-11-е місце) і мер столиці Олександр Омельченко (12-е місце).

На додаткове питання про те, з ким така Україна повинна розвивати відносини насамперед, експерти в переважній більшості вибрали Європу – 60%. Право "першої ночі" готові віддати Росії 28% опитаних Центром Погребинського, а США – 19%.

При цьому точка зору експертів істотно розходиться з думкою простих громадян. На те ж питання в травні-червні 59,5% респондентів з 10 тисяч респондентів відповіли, що розвивати відносини варто насамперед з Росією. 26,5% - з країнами Європи. США назвали тільки 3% опитаних.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...