Суркіс та Омельченко заручені до осені

Понеділок, 16 липня 2001, 20:12
Повторний конкурс на 30 канал столиці, де виходять ТРК політичних опонентів "ТЕТ" і "Київ", оголосила Національна рада з телебачення і радіомовлення. У понеділок їй не вистачило одного голосу, щоб віддати частоту Омельченку.

Після тригодинного обговорення чотири з семи членів Нацради проголосували за передачу 30-го каналу ТРК "Київ". Рішення набрало б чинності, якби ідею підтримали хоч би п'ять членів. Тепер вирішуватися, чиї політичні інтереси монополізують відому кнопку в столиці, буде ще ближче до парламентських виборів. Підведення підсумків нового конкурсу заплановано на останню декаду вересня. А від свого бажання розвести телекомпанії на власні частоти Нацрада відмовлятися не збирається.

"Була домовленість з керівниками каналів вирішити це питання. Воно не політичне, не економічне, а господарського плану", - повідомив у понеділок голова Нацради Борис Холод. "ТЕТу", що належить Суркісу, і "Києву", який близький меру Омельченку, було запропоновано підписати певну "джентльменську угоду", згідно з якою переможець конкурсу обіцяв тому, хто програв, залишити нинішній обсяг мовлення на каналі доти, доки той не вийде на нову частоту. (Зі слів члена Нацради Микити Потураєва, вільна частота у Києві є – 42 канал.) У той же час, заявив Холод, "ТЕТ" таку угоду підписав, "Київ" не підписав", і тому, зробив висновок глава Нацради, "не було щирості в цих відносинах".

А те, що питання – незважаючи на слова Холода – лежить в сфері політичних інтересів, зрозуміло і за бажанням Омельченка балотуватися в депутати, і за амбіційними планами "ТЕТу". Вже зараз канал лідерів СДПУ(О), крім Києва, виходить в семи обласних центрах України.

Однак де далі будуть мовити телекомпанії, тепер залежить навіть не від волі Нацради. Прийняті в попередній четвер парламентом поправки до закону "Про телебачення і радіомовлення", якщо вони будуть підписані Кучмою, зобов'язують Нацраду продовжити на два роки ліцензії, отримані в 1995-99 роках. Тобто і "ТЕТ", і "Київ" тоді будуть і далі виходити на рідному 30 каналі.

На деякі рішення парламенту, прийняті в минулий четвер, Нацрада попросить Кучму накласти вето. На які саме пункти, Борис Холод на прес-конференції в понеділок не уточнив. У той же час член Нацради Микита Потураєв заявив, що після підписання поправок до закону "місцеві компанії опиняться в заручниках у місцевої влади". У список документів, які, згідно з не підписаним поки що законом, будуть вимагати від претендентів на частоту, внесли "клопотання місцевого органу самоврядування". "Ви [регіональна телерадіокомпанія] будете жити добре, поки не посваритеся з мером. Це підміна ринкових механізмів адміністративними", - зазначив Потураєв.

Ще одого доповнення до закону, прийнятого Верховною Радою не розуміє Нацрада. ТРК дозволили вести мовлення на мові національної меншини в регіоні, де вона (меншина), компактно проживає і становить 10% населення. У той же час депутати не указали, в якому саме обсязі можна вести мовлення не українською мовою.

Також в Нацраді незадоволені рішенням продовжувати на два роки ліцензії, видані в 1995-99 рр. Там побоюються позовів від ТРК, які вже поновлювали ліцензії.

Єдине нововведення, яке радує Нацраду – дозвіл залишати собі 20% від грошей, отриманих за ліцензії.



"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News