Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ вказав на помилку Ющенка

Вівторок, 17 липня 2001, 16:41
Ще один пункт спадщини ери Ющенка дратує Кінаха. Прем'єр повідомив у вівторок, що на ім'я керівництва Кабміну від МВФ надійшов лист, із змістом якого він повністю згодний. Фонд визнав помилковість включення в прибуткову частину державного бюджету на 2001 рік прибутків від приватизації в розмірі 5,9 мільярда гривень. Зі слів Кінаха, за сім перших місяців нинішнього року ці надходження будуть виконані з "відставанням" на 1,6 мільярди.

Про лист МВФ Кінах сказав на початку наради з губернаторами, не уточнивши, коли саме його було отримано. Зі слів прем'єра, в листі зазначається "неприпустимість" продовження подібної практики при формуванні бюджету подальших років, повідомляє Інтерфакс-Україна. Але при всьому негативі після такого листа у Кінаха з'явилися і позитивні емоції. Він "радий" збігу в цьому питанні позицій уряду України і МВФ.

Зараз, заявив прем'єр, в Україні діє "дуже незбалансований" бюджет на фоні позитивної динаміки зростання макроекономічних показників. Головні причини розбалансованості – крім вже згадуваного включення у прибутки держбюджету надходжень від приватизації в розмірі 5,9 мільярда гривень, також рішення записати в головний фінансовий документ кредити міжнародних фінансових організацій на суму близько 1,5 мільярда гривень. Однак, додав Кінах, існують і інші причини незбалансованості.

Щоправда, після всього цього Кінах повідомив, що у уряду є "всі шанси" забезпечити виконання державного бюджету на поточний рік без секвестра. Більш того, "жодні бесіди про секвестр вести неприпустимо", - сказав він і додав, щоб ніхто з членів уряду, а також з керівників регіонів не виступав з ініціативою про секвестр держбюджету. (Тим більше що, як повідомив у вівторок міністр фінансів Ігор Мітюков, "доходна частина загального фонду держбюджету на 2001 рік за перше півріччя виконана на рівні 97,3% від планових призначень, а Зведеного бюджету - на 106,2"%.)

Зі слів Кінаха, домогтися виконання бюджету можна, зокрема, шляхом збалансування бюджету всіх рівнів, а також "переведення" зростання економки в зростання грошових доходів бюджету. Прем'єр також висловив надію, що у вересні на своєму засіданні рада директорів Міжнародного валютного фонду вирішить відновити кредитування України. А завдяки цьому, додав він, буде розблоковано фінансування з боку міжнародних фінансових організацій, які, як повідомлялося вище, обіцяли дати Києву 1,5 мільярди гривень.

Після всієї цієї сумної бухгалтерії Кінах заявив про неприпустимість включення в дохідну частину держбюджету тих коштів, які не залежать від кінцевих результатів діяльності економіки. Саме Ющенко, коли його в за часів роботи на чолі уряду питали про рішення включити 5,9 мільярдів гривень прибутків від приватизації до бюджету, посилалося на Програму приватизації на 2000-2002 роки. Прийнята вона була минулого року Верховною Радою і передбачала, що в 2001 році надходження від роздержавлення майна мали б становити $1,5 мільярди.

У вівторок на цій же нараді став відомий конкретний наслідок політичної кризи в Україні. Віце-прем'єр Василь Роговий повідомив про зменшення прямих іноземних інвестицій в українську економіку. Цифра за підсумками першого півріччя –$253,4 мільйона, тобто, як виходить за даними статистики, у другому кварталі надійшло удвічі менше, ніж в першому. За підсумками перших трьох місяців вливання з-за кордону становили $168,3 мільйонів.

Кінах також повідомив, що у вівторок відбулося "дуже складне" засідання у Кучми за участю керівництва Верховної Ради, Кабінету міністрів і Національного банку. На Банковій розглядалися підсумки України за перше півріччя 2001, питання, пов'язані з виконанням бюджету поточного року, а також "деякі аспекти курсової політики".

Читайте також ще про одну незгоду Кінаха з рішенням Ющенка:

Невеселий газ
Кінах готовий відмовитися від спадщини уряду Ющенка з питання газових боргів України Росії. У п'ятницю нинішній прем'єр розкритикував дії прем'єра попереднього – Кінах висловив жаль, що за часів Ющенка Україна погодилася надати газовому боргу статус державного.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування