Україна – Росія: борг відбили, кордон здали

Вівторок, 17 липня 2001, 17:09
Якщо судити за повідомленнями на сьогоднішньому брифінгу в МЗС України, то за останні дні у відносинах між Україною та Росією – ігрова нічия. Перший заступник міністра, спецпредставник України при Раді Європи Олександр Чалий повідомив, що під час переговорів з Паризьким клубом кредиторів країни-члени цієї організації ухвалили спеціальну заяву про те, що борг Києва за газ перед російським "Газпромом" не є "суверенним, тобто не належить Україні". За словами Чалого, це означає, що 1,4 млрд. доларів боргу платитиме не держбюджет країни, а ті, хто в борги залазив, тобто Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України". Іншими словами, борг визнано корпоративним, а, отже, українська держава не гарантуватиме його виплату, щоб там Росія не виробляла.

Чалий не без гордості також повідомив, що така вигідна для України заява, а також рішення про реструктуризацію українського боргу на 12 років – "це позитивний месидж від провідних фінансових держав світу щодо того, що вони довіряють позитивним тенденціям в українській економіці". "Вони (тобто країни-члени паризького клубу. – В. С.) бажали досягти успіху на переговорах про реструктуризацію", - сказав Чалий.

Однак уже за кілька хвилин загальну картину захвату від успіхів української дипломатії дещо зіпсував Олександр Купчишин, директор договірно-правового департаменту МЗС України, посол з особливих доручень та ще й заступник глави української делегації на переговорах з Росією про спільний кордон. Він повідомив, що "демаркації сухопутного україно-російського кордону не буде, і на сучасному історичному етапі про це навіть не йдеться". Тобто кордон буде делімітований – позначений як державний на всіх політичних картах світу, але не демаркований. Це означає, що на конкретній місцевості не буде зон відчуження, жодних прикордонних стовпів, роз‘єднувального колючого дроту тощо. "Таке рішення було прийнято на найвищому рівні з врахуванням історичних традицій співжиття та співіснування наших країн та народів", - сказав Купчишин. Він, правда, чомусь відмовився сказати, ким і коли було ухвалено таке рішення, але, як мовиться у відомому мультфільмі, ми знаємо, хто це зробив, але не скажемо, що це віслючок Іа.

За словами Купчишина, на сьогодні вже делімітовано 95% відсотків сухопутного кордону, а ті 5%, що залишилися, - 10 "складних ділянок" у Сумській, Харківській та Луганській областях, де кордон пролягає через населені пункти, залізницю чи навіть окремі промислові об‘єкти чи приватні оселі. Він також повідомив, що президенти Путін і Кучма доручили своїм делегаціям делімітувати спільний кордон до кінця поточного року, і наступна зустріч делегацій відбудеться в жовтні-листопаді десь на українській території. За словами чиновника, проблем з делімітацією, швидше за все, не буде.

Однак далі Купчишин розповів, що проблема - з морським україно-російським кордоном в Азовському морі та Керченській протоці, які обидві держави визнали "внутрішніми водами". За його словами, Україна виходить з того, що, не зважаючи ні на що, кордон треба позначити і делімітувати. А Росія наполягає на тому, що внутрішні води розмежовувати не треба, а краще їх спільно використовувати. "Щоб розв‘язати цю проблему, потрібне політичне рішення", -- зазначив Купчишин.

Він також повідомив, що загальний кордон України складає 7014 кілометрів. З них 4794 км – сухопутний, 1351 км – морський і 867 км – річковий кордон. Повністю розв‘язані проблеми кордонів з трьома країнами – Угорщиною, Польщею та Словаччиною. І воно не дивно – ці країни не тільки говорять про цивілізоване повернення до Європи, вони туди повертаються. А от з Румунією, Молдовою, Білоруссю та Росією проблеми є: вони інколи навіть під час ратифікації своїми парламентами уже підписаних і ратифікованих Україною угод та договорів примудряються виставляти Києву якісь додаткові умови. Купчишин навіть повідомив, що МЗС збирається пропонувати українській владі синхронізувати процес ратифікації спільних угод з тими країнами, з якими вони підписані.

Проте україно-російському кордону це навряд чи допоможе. Коли наші президенти братаються, то хіба всім іншим до захисту національних інтересів? А вони тут очевидні – Україну в Європі відверто звинувачують у тому, що вона не облаштовує, як слід, свої східні кордони, а отже, стає транзитною територією для нелегальної міграції з Азії. І саме це може призвести до того, що виникне нова "залізна завіса" на західному кордоні України. І не тому, що хтось марить "Ялтою-біс" з якихось геополітичних міркувань. Завісою відгородяться вже від України, від українців і від всього того, що вони можуть підкинути благополучній Європі.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News