Блок Ющенка випереджає комуністів

Вівторок, 17 липня 2001, 18:51
Перед початком політичного літнього відпочинку Інститут політики врахував за необхідне підсумувати, що зробили за останній час політики і що про це думають українські громадяни, іншими словами, визначити передвиборчі настрої громадян.

Адже завдання найближчих виборів суттєво відрізняється від усіх попередніх, оскільки вони напряму пов'язані з президентськими. Їхній характер, за словами директора Інституту політики Миколи Томенка, визначить термін перебування Кучми при владі.

Якщо президенту не вдасться сформувати пропрезидентську більшість, то дуже вірогідним є закон про скорочення терміну перебування голови держави при владі або ж, навіть, закон про імпічмент. Тоді за прогнозами Томенка, Кучма покине свій пост восени 2002 року або весною 2003. В іншому ж випадку, ця дата може затягнутися аж до листопада 2009 року, якщо пропрезидентські сили ухвалять нову Конституцію, а Кучма піде на третій термін президентства.

На основі замовленого вибіркового опитування тисячі громадян Томенко зауважив, що ці результати помітно відрізняються від тієї, так званої, громадської думки, яку висвітлюють політики і журналісти.

Так, на думку Томенка, було б неправильно з боку депутатів і політичних партій зациклюватися на змішаній системі виборів, оскільки у їхній доцільності переконати суспільство не вдалось: лише 26% респондентів висловилися на підтримку пропорційно-мажоритарної системи, 9,1% є прихильниками виключно пропорційної, і аж 41% громадян України вважають, що вибори до ВР повинні проходити за мажоритарною системою.

Щодо присутності виборців 31 березня на дільницях, то лише 16% заявляють про свою неучасть. Натомість, зі своїми виборчими симпатіями вже сьогодні визначились 66% громадян. Тих, що ще думають, тільки 18%.

Такий високий відсоток виборців, які вже зараз знають, за кого голосуватимуть, на думку Томенка, практично забирає будь-які шанси отримати мандати у партій, котрі за опитуванням набирають близько 1% голосів. Саме блокування, за словами Томенка, витягує партії у рейтингах. Адже об'єднання політичних сил полегшує вибір для тих, чиї симпатії коливаються між двома-трьома ідеологічно близькими партіями. Хоча, водночас, воно ускладнює проблему вибору для твердих прихильників певних партій.

Ефективність блокування підтверджують результати опитування. Серед восьми партій і блоків, які за прогнозами подолають чотирьохвідсотковий бар'єр, називають п'ять блоків. Очолює цей список блок екс-прем'єра Віктора Ющенка "Наша Україна". Йому прогнозують 22-27% голосів. Друге місце посідає Комуністична партія – 20-24%. Наразі невизначена ситуація складається довкола блоку "Регіонів України". На думку Томенка, лише блокування з НДП допоможе "Трудовій Україні", "Аграрній партії України" потрапити до парламенту. В цьому випадку разом вони наберуть 11-14% голосів.

Схожа ситуація і у наступному по рейтингу умовно складеному блоці, який набирає 9-11% голосів. Його стержнем є СДПУ(о), який власне й може гарантувати "Демократичному союзу" та "Яблуку" місця у парламенті. Проте Томенко припускає, що "Яблуко" при своїй широкій рекламі та різноманітних акціях має можливість власними зусиллями подолати чотирьохвідсотковий бар'єр.

При всій своїй опозиційності "Форум національного порятунку", що об'єднує сім партій на чолі з "Батьківщиною", має шанс отримати лише 6-8%. Таку ж кількість голосів прогнозують об'єднанню соціалістів, яке за здогадами Томенка, буде називатись Блоком соціалістичної партії та партії незалежних селян. "Зелені", які ні з ким не бажають співпрацювати, як і Прогресивно-соціалістична партія, мають достатньо хитке положення. За прогнозами Інституту політики, вони можуть отримати як по три, так і по п'ять відсотків голосів. Все залежатиме від PR-кампанії.

За підсумками Томенка, ці результати показують, що у виборчих симпатіях українців від останніх парламентських виборів практично нічого не змінилось. "Результати навіть співпадали до десятих", - заявив Томенко.

А якщо б у липні ще й проходили президентські вибори, то, за даними Томенка, новим главою держави став би Віктор Ющенко, за якого б проголосувало 32,4% виборців. Головним конкурентом знову ж таки би став Петро Симоненко. Проте на цей раз різниця між голосами була б набагато суттєвішою. Його прихильниками є тільки 17,4% респондентів. Кучма у цьому списку посідає третє місце – 10,2%, а Вітренко - четверте – 6,6%. Інших можливих кандидатів підтримали б не більше 5% громадян.

Варто зазначити, що ці відсотки, як і в попередньому рейтингу, визначені відносно тих, хто вже знає за кого голосуватиме. Зараз тих, що визначилися у виборі президента - 70%.

У варіанті виборчих блоків не вказувалися прізвища імовірних лідерів списків. Томенко бачить підстави вважати, що за такого варіанту відповіді могли б значно відрізнятися – в бік збільшення результатів політичних сил, лідерам яких належать президентські симпатії електорату.

Інститут політики замовило опитування і щодо питань референдуму, який, на думку Томенка, неможливий в принципі, бо не існує відповідного закону і немає дозволу на проведення референдуму від діючої влади. Незважаючи на це, аж 75,5% респондентів взяли б участь в ініціативі "Батьківщини", з яких 76,2% відповіли б "згоден/згодна" на питання про добровільну відставку Кучми, та 73,5% на пропозицію, згідно з якою народ бере участь у формуванні Кабміну та здійснює контроль за його діяльністю.

Останній розділ опитування присвячений діяльності Уряду Кінаха. Майже половина населення України вважає, що соціально-економічна ситуація в країні залишається без змін. Водночас, порівняно з тими, хто очікує поліпшення ситуації (16%), практично вдвічі більше людей вважає, що вона погіршилася (29,6%). Кожний п'ятий (22%) опитаний упевнений в тому, що Уряд Кінаха працюватиме гірше Ющенка. Кожний третій (30%) або не знає, чого варто очікувати від сьогоднішнього уряду , або ж схиляється до думки, що він працюватиме так само, як і попередній. 12,4% опитаних оптимістично розраховують на те, що новий уряд буде кращим за попередній.

Оголосивши результати, Томенко на прес-конференції заявив про щомісячне висвітлювання на інтернет-сторінці одного з українських інформагентств передвиборчих прогнозів. Свою ідею Томенко проаргументував тим, що він втомився конкурувати з віртуальними центрами і політологами, які страждають синдромом втрати пам'яті. "Мені якось не коректно говорити, - коментує він, - що зараз фантастичні цифри прогнозів називають мої колеги, які переконували вас, що Суркіс стане мером Києва, а Вітренко - президентом України. …За наші прогнози ми будемо відповідати в політичному, моральному і науковому сенсі після проведення парламентських виборів."


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування