"Топ-Сервіс" фігурує в 17 злочинах і справі Гетьмана
Депутат Фіалковський - просто свідок

Середа, 18 липня 2001, 15:29
Слідством доведено, що 17 злочинів, в тому числі вбивства на замовлення, скоїло "злочинне угрупування, пов'язане з діяльністю ТОВ "Топ-Сервіс". Воно ж могло вбити Вадима Гетьмана, главу біржового комітету Української міжбанківської валютної біржі, і Бориса Олійника, начальника Південно-Західної залізниці, повідомив в середу заступник прокурора м. Києва Віктор Шевченко. У той же час "слідством не отримано даних про причетність Фіалковського [народного депутата, директора ТОВ "Топ-Сервіс" до обрання у парламент в 1998 році] до злочинів".

Зі слів Шевченка, слідство за цією справою було закінчене ще у квітні нинішнього року, і до кінця року обвинувачені будуть знайомитися з матеріалами кримінальної справи. Після цього вона буде передана до Київського міського суду. "Ми спокійні про долю цієї справи в суді", - підкреслив при цьому заступник столичного прокурора.

Шевченко повідомив, що "банда" складалася з 17-ти осіб, 9 з яких були раніше судимі, передає Інтерфакс-Україна. З них одна людина загинула раніше в дорожньо-транспортній пригоді і один досі знаходиться в розшуку. Всі 15 членів групи звинувачуються за статтею Кримінального кодексу "бандитизм".

Члени злочинного угрупування звинувачуються в здійсненні 17-ти злочинів, з них - 3 вбивства, 5 замахів, 2 розбійних напади, підпали, нанесення тілесних ушкоджень.

"По карній справі проходять 4 фірми з назвою "Топ-сервіс": "Топ-сервіс", "
Сервіс-Схід", "Топ-Сервіс-молоко", "Топ-Сервіс-"Більшовик"-ПАК". Безпосередньо керівник ТОВ "Топ-Сервіс-Схід" Ігор Шагін підозрюється у здійсненні 12-ти злочинів. "Він давав замовлення, оплачував, давав вказівки", - уточнив заступник прокурора. Однак, за його словами, Шагін, заарештований влітку минулого року, не визнав себе винним в здійсненні цих злочинів.

Шевченко також повідомив, що в кримінальній справі "залишилися всі епізоди, пов'язані із злочинами, скоєними щодо посадових осіб: заввіділом податкової адміністрації Жовтневого району Києва Тамари Коліушко, голови райдержадміністрації цього ж району Миколи Підмогильного, начальника відділу тарифів Держмитниці Халтуріна, начальника ветеринарного управління Міністерства АПК Пацюка. Напади на них були пов'язані з їх професійною діяльністю", - підкреслив Шевченко, нагадавши, що внаслідок отриманих 22-х ножових поранень Коліушко померла, Підмогильний і Пацюк чудом залишилися живі.

Заступник прокурора зазначив, що в здійсненні 12-ти злочинів брали участь від 4-х і більше осіб, і тільки в деяких - дві-три. Винагорода також варіювалася в залежності від значущості скоєного злочину - від однієї до 20 тисяч доларів. Слідством встановлені 8 епізодів із застосуванням вогнепальної зброї і 4 - із застосуванням холодної.

Шевченко повідомив, що в ході розслідування було допитано понад 600 осіб, проведено 110 експертиз, 53 огляди території, 17 відтворень обстановки і упізнань. У членів злочинного угруповання було вилучено 3 пістолети і 5 автомобілів. Карна справа нараховує 56 томів.

Щодо нардепа Володимира Фіалковського, то, зі слів Шевченка, "він був допитаний як свідок". Слідство щодо економічної діяльності "Топ-Сервісу" ще триває.

Шевченко також сказав, що не виключає можливості вбивства Вадима Гетьмана і Бориса Олійника членами "злочинного угрупування, пов'язаного з діяльністю ТОВ "Топ-Сервіс". "Працівники правоохоронних органів продовжують відпрацювання слідчих дій у справі Олійника і Гетьмана. Ми вважаємо, що вони [члени злочинного угрупування] могли здійснити ці злочини. Є дані оперативного характеру і свідчення, що вони могли здійснити ці вбивства".

Заступник прокурора додав, що "історія з дискетою [там був план вбивства Гетьмана] ще не закінчена". (Як повідомлялося раніше, міністр внутрішніх справ України Юрій Кравченко в липні минулого року заявив, що в ході розслідування кримінальної справи щодо "Топ-Сервісу" був вилучений комп'ютерний файл, "який дає підстави припускати, що угрупування, яке затримане у фірмі "Топ-Сервіс", мало відношення до вбивства Гетьмана".)


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування