"Трудова Україна" просить Кучму знову накласти вето на закон про вибори

П'ятниця, 20 липня 2001, 14:10
Група "Трудова Україна" просить президента Кучму знову застосувати право вето щодо ухваленого Верховною Радою закону про парламентські вибори.

Минулого тижня парламент спробував подолати вето на закон про вибори, який передбачає вибори 75% за партійними списками і 25% за мажоритарними округами. Кучма заперечує такий принцип і наполягає на діючому досі співвідношенні 50 на 50. Коли набрати необхідну кількість голосів для подолання вето Раді не вдалося, депутати ухвалили закон у новій редакції, зберігши пропорції 75 на 25.

"Це антиконституційний підхід, який позбавляє велику частину українського народу права безпосередньо здійснювати владу", говориться у зверненні "трудовиків" до Кучми.

Вони наполягають на чинній системі виборів, яка передбачає обрання половини її депутатів від партій, половини у територіальних округах, але пропонують її дещо змінити.

Президент вже тричі блокував ухвалення закону про вибори, що передбачає нові пропорції. До групи "Трудова Україна" входять 46 депутатів. Це друга за чисельністю група у парламенті після комуністів. До неї входять такі впливові політики, як Сергій Тігіпко, Віктор Пінчук, Ігор Шаров, Андрій Деркач. Практично всі члени "Трудової України" обиралися в парламент за мажоритарними округами.

На нинішніх виборах ТУ має намір блокуватися з Народно-демократичною партією, Аграрною партією і партією Регіонів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News