Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лазаренка вкотре не випустили з тюрми
Нові аспекти в обвинуваченні Лазаренка

Вівторок, 24 липня 2001, 11:13
Американська прокуратура в місті Сан-Франциско другий раз відмовила Павлу Лазаренку в зміні запобіжного заходу. Таким чином, спроба адвокатів Лазаренка, які до початку суду намагалися майже протягом року визволити українця з в'язниці, увінчалася невдачею. Слухання по справі Лазаренка призначено на 10 годину ранку 15 серпня 2001 року.

Як стало відомо протягом вівторка, у офіційному повідомленні по справі екс-прем'єра жодним словом не згадується про додаткові 100 млн. доларів, які Лазаренко "видоїв" в українських бізнесменів. А саме "нові" 100 мільйонів були чи не головною новиною у всіх українських ЗМІ. У прес-релізі міністерства юстиції США тільки вказано, що велике жюрі підтвердило обвинувачення, висунені проти Лазаренка раніше. Є один новий нюанс - "шахрайство з використанням електронних засобів комунікації", передає повідомлення Reuters НТВ.

У офіційному обвинуваченні проти Лазаренко - 53 пункти, згідно з якими колишній прем'єр переказав з України до США більше ніж 100 мільйонів доларів і ще більше ніж на 21 мільйонів доларів майна. Цифра 320 мільйонів, про яку повідомила Бі-Бі-Сі, а після неї - майже всі інформаційні джерела, в справі не фігурує.

У заяві Департаменту юстиції підбиваються підсумки 3-річного слідства у справі 48-літнього Лазаренка. Як і раніше, головним пунктом обвинувачення є корупція, відмивання грошей і злочинна змова. Колишнього прем'єра звинувачують в тому, що у себе на батьківщині в обмін на заступництво він отримував від бізнесменів великі суми грошей, які потім переводив у європейські й американські банки.

Новий пункт обвинувачення, що стосується електронного шахрайства, з'явився в тій частині кримінальної справи, яка присвячена відмиванню українських грошей на території США. У опублікованій заяві зазначається, що деякі з 53 пунктів обвинувачення передбачають до 20 років в'язниці і штраф, що вдвічі перевищує суму відмитих грошей. З усіма питаннями щодо справи Лазаренка в міністерстві юстиції США можна звертатися до п. Matthew J.Jacobs за телефоном (415)436-7181.

Київський адвокат Павла Лазаренка Марина Долгопола в бесіді з кореспондентом УП повідомила, що про нові аспекти обвинувачення і відмову суду на прохання щодо звільнення на поруки ані американські адвокати, ані сам Лазаренко нічого не знають. Вона мала телефонну розмову з представниками Лазаренка у другій половині дня вівторка.

На початку літа в скандальному інтерв'ю УП народний депутат Григорій Омельченко заявив про те, що в американський "суд передана заява адвокатів колишнього прем'єра України про те, що "за своє призначення на різні посади, починаючи від глави Дніпропетровської обладміністрації, Лазаренко переказував на валютні рахунки Кучми, або на рахунки, які він контролював, великі суми валюти". За словами депутата, майор Мельниченко заявив у США, що на рахунки Кучми "через довірену людину – його помічника Волкова" було перераховано не менше мільярда доларів США.



Раніше Швейцарія заочно засудила Павла Лазаренка до 18 місяців ув'язнення за відмивання грошей. Швейцарський суд повернув Україні більше шести з половиною мільйонів доларів з рахунків колишнього прем'єра. Ще на $6 млн. Лазаренко оштрафований.

Павло Лазаренко, колишній близький соратник президента Кучми, обіймав посаду голови уряду з травня 1996 року по липень 1997 року і інші державні посади з 1992 по 1996 рік.

З лютого 1999 року Лазаренко знаходиться в США. Залишивши Україну, він в аеропорту Нью-Йорку попросив політичного притулку. Водночас там його було заарештовано. В Україні проти нього було висунене обвинувачення в фінансових махінаціях. За офіційними повідомленнями української генпрокуратури, в США екс-прем'єр звинувачується у відмиванні $114 мільйонів, отриманих незаконним шляхом і переказаних на закордонні рахунки в 1994-1999 роках.


 
Хатинка Павла Лазаренка у Новато
 
Генеральна прокуратура України стверджує, що правоохоронні органи США ухвалили рішення судити Лазаренка в своїй країні, після чого буде вирішуватися питання про його екстрадицію до України.

У разі виголошення обвинувального вироку на Лазаренка також чекає конфіскація його американського майна. Мається на увазі 41-кімнатний особняк в Новато (Novato), на півночі від Сан Франциско і інше майно на $21,7 млн., нагадує газета "San Francisco Chronicle".


Читайте також:

Компромат самовивозом зі складу в Америці
В США Миколу Мельниченка переведено у статус важливого свідка, і він потрапив під програму захисту свідків. Майор передав американським слідчим органам свою заяву і аудіозаписи, з яких витікає, що на рахунки Кучми або на ті рахунки, які він контролює, були перераховані не менше мільярда доларів США. Таку новину з чергової поїздки до Америки привіз головний ворог української мафії Григорій Омельченко.

"Перевіркою фактів Мельниченка займаються компетентні органи США"
Григорій Омельченко, чиє інтерв'ю УП після перекручення в російському "Коммерсантъ" набуло рис суперсенсації, вносить ясність. З його слів, Мельниченко знаходиться в США під програмою захисту свідків не за справою Лазаренко. Також депутат сказав про те, що екс-прем'єру надійшла "заманлива пропозиція".

Нові викриття від Мельниченка будуть в середу
Народний депутат Олександр Жир після "зустрічей з аналітиками і представниками спецслужб США" повернувся з Америки до України, повідомили УП в прес-службі партії "Реформи і порядок". У Сполучених Штатах Жир також провів "декілька зустрічей" з майором Миколою Мельниченком.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування