Україна сподівається отримати гроші МВФ у вересні. Хоча залишається ще два питання

Вівторок, 24 липня 2001, 17:40
Уряд має намір закрити спірні з МВФ питання для того, щоб у середині вересня відбулися засідання рад директорів Міжнародного валютного фонду і Всесвітнього банку щодо України, повідомив на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" міністр фінансів Ігор Мітюков.

До 1 серпня після додаткових консультацій з представниками МВФ у Києві українська сторона підготує лист-звертання до Фонду та інші необхідні документи, повідомив Мітюков. Таким чином місія МВФ ще до відпусток директорів Фонду змогла б розповсюдити серед них необхідні матеріали. У цьому разі 14-15 вересня могло відбутися засідання Ради директорів МВФ з українського питання.

Як зазначив Мітюков, "при такому розвитку подій" можна чекати, що "десь 20 вересня" може відбутися Рада директорів Всесвітнього банку з питання кредитування України по новому проекту – Програмній системній позиці (ПСЗ). Перший транш, який Київ міг би отримати до кінця нинішнього року, становить $250 мільйонів. "Весь проект складається з трьох етапів, кожний з яких вартістю в $250 мільйонів кредитів на 20 років з 5-річним пільговим періодом. Це досить вигідні умови, і, я думаю, що нам треба зробити все необхідне, щоб домовитися з нашими кредиторами", - заявив Мітюков.

Зараз, зі слів міністра, у взаємовідносинах України і МВФ залишилися "деякі питання". По-перше, це проблема дефіциту бюджету на 2002 рік. Зі слів Мітюкова, Україна пропонує цифру 1,7% ВВП, МВФ – 1,5% за міжнародною методологією, тобто без включення в прибуткову частину надходжень від приватизації. Другий пункт – звіт уряду з лібералізації зовнішньої торгівлі, "особливо в агропромисловому комплексі". "З МВФ є декілька питань, але я не бачу проблем, які не можна було б вирішити до кінця тижня".

Мітюков також заявив, що вже "сьогодні готовий підписати угоду зі Світовим банком", якби не "одне питання" – прийняте ВБ рішення розбити $250 мільйонів на два транші, що, на думку міністра фінансів, "руйнує бюджет".

УП


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...