Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тепер Мельниченко диктує Кучмі

Середа, 25 липня 2001, 14:37
Мельниченко організував щось на зразок ультиматуму Кучмі. Майор хоче, щоб була проведена експертиза його записів, повідомив у вівторок депутат Олександр Жир. Зроблено це має бути виключно в Україні спеціально створеною експертною комісією. Якщо ж цю ідею проігнорують, то Мельниченко готовий надати свої матеріали іноземним органам – для експертиз у кримінальних справах, порушених проти українців за кордоном. "Ідеться про справу Лазаренка – віддамо США, ідеться про нелегальний продаж зброї – віддамо Італії, але це - найнебезпечніший варіант", і збереження державних таємниць при цьому ніхто не гарантує. Таку позицію власника компромату на переважну частину українських політиків привіз з США депутат Олександр Жир, який заявив, що минулого тижня мав "кілька зустрічей" з українським біженцем.

Створити експертну комісію, за словами Жира, може тільки слідчий, тобто відомство Потебенька. "Але в цьому мають бути зацікавленими і президент, і народні депутати, і генпрокуратура". Якщо ж прокуратура не буде солідарна з Мельниченком, то і він, і Жир "робитимуть все, щоб ці питання були розглянуті за кордоном". "Але це дуже небезпечний варіант", - знову додав він, оскільки, навів приклад депутат, затриманий в Італії торгівець зброєю одеський бізнесмен Олександр Жуков "неодноразово бував і в адміністрації президента, і в кабінеті президента". "Якщо, не дай Боже, інформація випливе за межами України, це буде бруд на державу. За кордоном перебуває багато компрометуючої інформації стосовно перших осіб держави", - заявив Жир. "Справа нелегального продажу зброї буде однією з найрезонансніших, бо зброя застосовувалася у військових конфліктах. Це буде елементом тиску на Україну, фактично держава через президента опиняється в заручниках в питаннях, які торкаються національних інтересів", - додав Микола Томенко, який відвідав Америку разом з Жиром на запрошення вашингтонської організації під назвою "Міжнародний центр".

Він також повідомив, що після зустрічі з "американськими аналітиками" знає про існування документу, згідно з яким ФБР готове розпочати експертизу плівок після офіційного запиту української сторони. Ці ж утаємничені експерти повідомили українцям, що, незважаючи на цифровий формат записів Мельниченка, у США є "технологія, яка дозволяє встановити з достовірністю 99,6%, чи був запис змонтований". "Давайте дамо відповідь, чи був монтаж", - запропонував Жир.

Однак, наголосив при цьому Жир, комісія має бути вітчизняною, а до неї варто було б включити депутатів та закордонних фахівців. Вони мали б розглянути не всі наявні записи, а "кілька епізодів – про Гонгадзе, Єльяшкевича, тривалістю 5-10 хвилин, і провести їх експертизу". Мельниченко повідомив про готовність у такому випадку надати і записуючий пристрій. При цьому Жир від себе особисто чи, можливо, в якості пробної кульки запустив версію про те, що пристрій, яким знімалася інформація, був не один.

Мельниченко в продовження кампанії доведення автентичності плівок через Жира передав декільком політикам – зокрема, спікеру Верховної Ради Івану Плющу, депутатам Віктору Пинзенику та Борису Олійнику, заступнику генпрокурора Миколі Обиходу – записи їх діалогів з "гарантом", щоб ті могли підтвердити достовірність плівок. Сам Жир пообіцяв ці записи не оприлюднювати.

Крім того, депутат повідомив про бажання Мельниченка виступити на закритому засіданні Верховної Ради, щоб народні обранці ще більш широко і глибоко відкрили для себе "гаранта". Ще майор повідомив про готовність свідчити на детекторі брехні. Щоправда, як зізнався після прес-конференції Жир, законодавством це питання не врегульоване.

Щодо питань, які протягом півріччя з'явилися до самого Мельниченка, то Жир, як і всі люди, що бачили майора живцем, був максимально неконкретним. Він повідомив, що майор не міг попередити Георгія про загрозу його життю, бо "не мав часу прослухати записи". За словами депутата, під час роботи у охороні Мельниченко "прослуховував записи у стенографічному режимі, занотовував прізвища, а вже після того, як не стало Гії, повернувся до цих епізодів".

Як і раніше, виходить зі слів Жира, зараз Мельниченко займається "розшифровками записів", при чому робить це виключно один. Розшифровано половину, сказав майор депутату, однак скільки всього годин розмов Кучми є у Мельниченка, той не повідомив. (Останній раз повідомлялося про тисячу годин.)

Також Жир повідомив, що Мельниченко розчарувався у деяких політиках, які використали його записи у власних цілях, проте не уточнив, у кому саме. Зараз майор, за словами депутата, дивиться на ситуацію "більш реалістично". Він також спростував повідомлення про те, що Мельниченко перебуває під дією програми захисту свідків – депутат спеціально спитав його про це – і додав, що у США майор живе за кошти, які отримує від нью-йоркської організації захисту прав людини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:35
ФОТОЖінка намагалася продати за мільйон свого 2-річного сина
16:32
фотоАфриканський пил дістався Києва
16:16
Мега-курорт, або мега-екологічна катастрофа. Як пов'язаний з Коломойським проєкт може знищити дику природу Карпат
16:14
У Запоріжжі депутати обрали нового виконуючого обовʼязки міського голови
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
15:06
ОПЕК пропонує Намібії підтримку з надією на її приєднання до організації
Усі новини...