Справа Лазаренка збагачується іменами

Середа, 25 липня 2001, 18:38
15 серпня колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка знову привезуть до федерального суду з в'язниці, що знаходиться в містечку Дублін неподалеку від Сан-Франциско.

У цей день суддя Мартін Дженкинс, який займається його справою, розбере свіжі клопотання і контрклопотання, які настрочили прокуратура і адвокати колишнього прем'єр-міністра України, і відправить Лазаренка знову до в'язниці.

Коли відбудеться сам процес, ще неясно, тим більше, що прокуратура щойно підкинула захисту роботи, і тій треба буде розбиратися в нових обвинуваченнях, які пред'явлені Лазаренку.

Новий обвинувальний висновок по його справі значно об'ємніший за старий, датований 14 травня минулого року: в тому було 12 сторінок плюс пятисторінковий додаток з докладними координатами і планом каліфорнійського маєтку Лазаренка, конфіскації якого вимагає прокуратура, а в новому - 26 сторінок плюс той же самий додаток.

Листаж збільшився не стільки за рахунок нових обвинувачень (Лазаренку тепер інкримінують ще і шахрайство за допомогою засобів зв'язку, тобто банківські перекази незаконних баришів з метою відмивання), скільки за рахунок включення нових подробиць і імен.

За минулий рік слідчі явно проробили велику роботу, і справа Лазаренка обросла новою плоттю.

Родичі екс-прем'єра

Наприклад, спочатку в обвинувальному висновку стверджувалося, що в 1992 році Лазаренко зустрівся з Петром Кириченком, який займався бізнесом в Україні, і зажадав, щоб той віддав половину своєї справи неназваному родичеві Лазаренка, а також платив йому 50% прибутків від свого неназваного бізнесу, що Кириченко з того моменту і робив.

У новій редакції цього документу говориться, що, будучи представником президента України в Дніпропетровську, Лазаренко примусив Кириченка віддати половину акцій компанії "Агроснабсбыт/АСС" своїй родичці Катерині Каровій, перевести 40 тисяч доларів на банківський рахунок, що контролювався Лазаренком, а також виплачувати йому половину прибутків компанії.

У 1993 році Лазаренко познайомився з Олексієм Олександровичем Дитятковським, що "проживав в той час в Україні", і ніби примусив його віддати половину своєї компанії і надалі виплачувати йому процент від прибутку. Компанія називалася "Днепронефть". Дитятковський ніби перевів половину її акцій на ім'я колишнього шофера, а потім соратника Лазаренка, Леоніда Гадяцького.

Шість будинків і фальшиві накладні

Один новий епізод стосується афери, яку Лазаренко наче б то провернув, вже будучи прем'єром, за допомогою компанії GHP, зареєстрованої 14 червня 1996 року в Панамі, яка контролювалася ним самим і – за дорученням – Петром Кириченком. У 1997 році Лазаренко використав свої високі повноваження і розпорядився, щоб українська рада міністрів підписала з GHP контракт на постачання шести збірних будинків.

24 січня 1997 року та підписала контракт з каліфорнійською компанією Pacific Modern Homes, яка підрядилася побудувати будинки за 524.763 долари і доставити їх до України. Коли вони прибули до Києва, люди Лазаренка надали на митницю фальшиву накладну, з якої випливало, що будинки поставлені компанією GHP, і що вона віддала за них 1.416.000 доларів. Половину різниці в 889.749 доларів Лазаренко ніби поклав в кишеню. Про долю другої половини нічого не говориться.

Новий обвинувальний висновок, пред'явлення якого свідчить про те, що Лазаренко не співпрацює зі слідством, рясніє подібними деталями, хоч прокуратура обмовляється, що на даній стадії він вважається абсолютно невинним. Хоч колишньому прем'єру теоретично загрожує астрономічний термін, вирок буде залежати від багатьох чинників і навряд чи буде обчислюватися десятиріччями.

Володимир Козловський, Бі-бі-сі, Нью-Йорк


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування