Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справу Лазаренка у США ледь не закрили

Четвер, 26 липня 2001, 21:17
П'ятьох високопоставлених посадовців з України хочуть залучити американські адвокати Павла Лазаренка у якості свідків у справі екс-прем'єра в США. Офіційне звернення про це вже підготовлено, і, як обіцяють захисники україно-каліфорнійського в'язня, "протягом двох-трьох місяців справа Лазаренка набуде іншого статусу". "Найбільш цікаві події у цій справі нас чекають незабаром", - вносить інтригу, цитуючи Павла Івановича і його адвокатів, український захисник родини Лазаренків Марина Долгопола.

Хто саме буде запрошено свідчити у американській справі Лазаренка, Долгопола поки не повідомляє. Зате вона пролила світло на нещодавні повідомлення про нові пункти обвинувачень у справі екс-прем'єра.

За словами Долгополої, адвокати Лазаренка у США до судового засідання, яке мало б відбутися 20 липня, "підготували і передали судді неспростовні докази того, що прокуратура США не має юрисдикції щодо справи Лазаренка, оскільки він не скоїв жодних протиправних дій на території Сполучених Штатів". "Зважаючи на це, слухання справи, що було призначене суддею Мартіном Дженкінсом на 20 липня цього року, на думку американських захисників, мало б закінчитися закриттям самої справи. Але це засідання не відбулося взагалі".

А потім, заявила київський адвокат Лазаренка, прокурор Північного округу штату Каліфорнія, намагаючись уникнути закриття справи, "додав до наявних звинувачень низку нових пунктів". За твердженням Долгополої, "нові пункти – бездоказові дані Генеральної прокуратури України, що були оприлюднені нею в Україні ще до появи подання до Верховної Ради про позбавлення Лазаренка депутатського імунітету". "Новим є лише інкримінування Лазаренку обману, здійсненого за допомогою електронних засобів, але при цьому жодних нових цифр у справі немає". І про все це Лазаренко разом з адвокатами дізнався тільки з мас-медіа.

Пояснення цього явища Долгополої зводиться до спроб "тиску на офіційних представників американської адміністрації з метою їх втручання у розгляд справи Лазаренка". "Усі ці фантасмагоричні дані, що не співпадають ані за арифметикою, ані за логікою, не вперше зумисне закидаються громадськості через ЗМІ безпосередньо напередодні відвідин України високими посадовими особами з Вашингтона". У день, коли світовими медіа пішла новина про пожвавлення у Каліфорнії, до Києва прилетіла найближча радниця Буша Кондолізза Райс.

Читайте також:

Лазаренка вкотре не випустили з тюрми. Нові аспекти в обвинуваченні Лазаренка
У офіційному обвинуваченні проти Лазаренко - 53 пункти, згідно з якими колишній прем'єр переказав з України до США понад $100 млн. доларів і ще на $21 млн. доларів майна. Цифра 320 мільйонів в справі не фігурує.

Справа Лазаренка збагачується іменами
Новий обвинувальний висновок рясніє деталями, хоч прокуратура обмовляється, що на даній стадії він вважається абсолютно невинним. Хоч колишньому прем'єру теоретично загрожує астрономічний термін, вирок буде залежати від багатьох чинників і навряд чи буде обчислюватися десятиріччями.

Компромат самовивозом зі складу в Америці
В США Миколу Мельниченка переведено у статус важливого свідка, і він потрапив під програму захисту свідків. Майор передав американським слідчим органам свою заяву і аудіозаписи, з яких випливає, що на рахунки Кучми або на ті рахунки, які він контролює, були перераховані не менше мільярда доларів США. Таку новину з чергової поїздки до Америки привіз головний ворог української мафії Григорій Омельченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування