Український політолог не чекає на сенсації під час візиту Солани до України

Понеділок, 30 липня 2001, 15:18
Між Україною та ЄС зараз "існує достатньо планів, але бракує прогресу у виконанні програми партнерства", вважає київський політолог Олександр Дергачов.

В інтерв'ю "Німецькій хвилі" він охарактеризував відносини між Україною та Європейським союзом як на рівні "ритмічних візитів та інтенсивних консультацій".

На його думку, не варто драматизувати тему продажу зброї Україною македонському уряду, хоча врегулювання македонської кризи наразі є одним з першочергових завдань ЄС і НАТО.

Політолог застеріг від очікування сенсаційних рішень під час візиту Хав'єра Солани: під час свого попереднього візиту в Україну в середині квітня, Хав'єр Солана закликав владу не припиняти просування шляхом реформ. Він зустрівся з лідерами антипрезидентської опозиції, а також поставив прагнення української сторони прискорити інтеграцію України в ЄС у залежність від діалогу влади з політичними партіями та сприяння вільній пресі.

В Україні Солана зустрінеться з президентом Леонідом Кучмою та прем'єр-міністром Анатолієм Кінахом. Як стало відомо з дипломатичних джерел, Верховний представник ЄС з зовнішніх відносин та політики безпеки прагне під час візиту в Україну зміцнити довіру Києва до ЄС яка, на думку Брюсселя, останнім часом послабла.

Водночас уже третій за цей рік візит верховного представника до України явно свідчить про те, що Євросоюз зацікавлений у поглибленні відносин з Києвом, зазначила "Німецькій хвилі" речниця Солани Крістіна Ґаллах.

За її словами, під час візиту буде обговорено внутрішню ситуацію та економічний розвиток України, співпраця з Євросоюзом у галузі політики безпеки та оборони. Крістіна Ґаллах сказала, що на переговорах прозвучить і тема співпраці з Росією та Молдовою. Під час обговорення ситуації на Балканах, Хав'єр Солана має наголосити, що Україна не повинна нині продавати озброєння Македонії. На переговорах йтиметься й про підготовку до саміту "Україна-ЄС", який відбудеться 11 вересня в Ялті.

Після офіційної частини візиту верховний представник ЄС відправиться на запрошення Леоніда Кучми на його дачу в Криму, де проведе один чи два дні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News