Україна готова відмовитися від постачання зброї до Македонії

Понеділок, 30 липня 2001, 19:09
Україна і Європейський Союз виступають за мирне урегулювання ситуації в Македонії і виходять з принципу територіальної цілісності і неподільності цієї країни. У понеділок на переговорах у Києві прем'єр-міністр України Анатолій Кінах і верховний представник Європейського Союзу з зовнішньої політики і безпеки Хав'єр Солана обговорили можливість припинення українського постачання важкого озброєння до Скоп'є.

Про це по черзі на спільній прес-конференції після закінчення переговорів заявили обидва учасники переговорів.

Зі слів Кінаха, військово-технічна співпраця між Україною і Македонією має довгостроковий характер і базується на угоді 1999 року, яка передбачає не тільки постачання озброєння, але і підвищення кваліфікації македонських військових, модернізацію озброєння, конверсійні програми тощо.

"Однак з урахуванням конфлікту і переговорів з мирного його урегулювання Україна зараз розглядає можливість припинення постачання важкого озброєння до Македонії на весь час переговорів", заявив Кінах.

Солана в свою чергу нагадав, що ЄС підписав з Македонією, першою з Балканських країн, угоду про асоціацію і стабілізацію, а тому беззастережно виступає за мирне урегулювання конфлікту на переговорах між владою Македонії і албанськими лідерами.

"Ми хочемо, щоб ці переговори були успішними. Ми вважаємо, що це буде найкращим шляхом до стабілізації і процвітання цієї країни", сказав Солана. При цьому він зазначив, що на переговорах з українською стороною він обговорив ряд міжнародних питань, а також ситуацію а Білорусії, Молдові і на Балканах.

"І у всьому ми знайшли спільну мову, і констатували спільний підхід до розв'язання проблем, що цікавлять всіх в Європі", резюмував він.

Як відомо, в останні місяці Україна поставила до Македонії 8 вертольотів Мі-24 і Мі-8 і 4 винищувачі Су-25.

Солана не зміг дати чіткої відповіді на питання про роль і місце України у створенні європейських сил швидкого реагування. З його слів, цю структуру ще не створено, і участь України в її створенні обговорюватиметься на самміті Україна - ЄС в Ялті у вересні цього року.

"Ми тільки самі розпочинаємо створювати цю структуру, і повністю не уявляємо, якою вона має бути. Головне те, що, ще не маючи цієї структури, ми працюємо над нею у прозорому руслі", - додав Солана.

При цьому він сказав, що Україна могла б, як варіант, надавати силам швидкого реагування свою стратегічну авіацію. Оскільки стратегічної авіації в Україні вже немає, то, найімовірніше, Солана мав на увазі українську військово-транспортну авіацію для перекидання миротворчих і військових контингентів.

Того ж дня Солана від'їхав до Криму, де на урядовій дачі "Зоря" він проведе переговори з президентом Леонідом Кучмою, спікером парламенту Іваном Плющем і міністром оборони Олександром Кузьмуком.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...