Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лідера української опозиції звинувачено

П'ятниця, 10 серпня 2001, 10:22
Ukrainian Opposition Leader Faces Prosecution

Росія розпочинає розслідування головного суперника Кучми

Цивільні та військові прокурори в Росії оголосили про заведення ними нових кримінальних справ проти колишньої високої посадової особи в сусідній Україні, що організувала опозиційний рух проти проти її колишнього боса, президента Леоніда Кучми.

Дії проти колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко спричинили дестабілізацію політичної ситуації в Києві, де зганьблений Кучма боровся за утримання влади. Лідери української опозиції прокоментували нові звинувачення як знак того, що російський президент Володимир Путін вирішив допомогти Кучмі.

Тимошенко працювала на Кучму, керуючи енергетичною галуззю, допоки він не звільнив її на початку цього року через її звинувачення в корупції, що пізніше спричинили її ув’язнення. Вона провела 6 тижнів за ґратами, поки суддя не прийняв рішення про її звільнення в березні, проте суворі випробування і її приваблива політична особистість перетворили її на популярну мученицьку фігуру для українців, які шукали когось, хто міг би очолити боротьбу проти Кучми.

Президент був залучений в суперечку з того моменту, коли минулого року через аудіозаписи його ім’я пов’язали з убивством опозиційного журналіста. В той час як Захід значно віддалявся від Кучми, Путін продовжував обіймати його, в чому аналітики вбачають намагання повернути Україну в московську політичну орбіту. Путін зустрічався з Кучмою двічі протягом останніх тижнів, включаючи зустріч в курортному місті Сочі на самміті колишніх радянських республік, що відбувся минулого тижня.

Нові розслідування у справі Тимошенко було розпочато двома окремими агентствами в Москві, які сказали, що вони передадуть всі докази українським властям. Військова прокуратура каже, що вони розслідують факти хабарництва за участі Тимошенко, в той час як цивільна прокуратура каже, що вона і її чоловік не задекларували $100,000 в митній формі, коли виїздили з Росії в 1995 році.

Представник Генеральної прокуратури не пояснила, чому несподівано пригадалася справа шестирічної давнини, але заперечила зв’язок з військовим розслідуванням. "Звичайно, немає прямого зв’язку зі справою, розслідуваною Генеральною військовою прокуратурою", - сказала Наталія Вешнякова репортерам. – "Ми лише сьогодні дізналися про це."

Юрій Яковлєв, перший заступник військового прокурора, сказав, що звинувачення у хабарництві бере початок від розслідування справи розкрадання, до якої причетний один з колишніх керівників Міністерства оборони Росії Георгій Олійник. Він не дав жодних деталей справи, крім того, що сказав, що Тимошенко "не передавала ці гроші особисто; вона наказала іншій особі передати ці хабарі тут, на Російській території."

В Києві Тимошенко сказала, що лише політики можуть пояснити нові звинувачення. "Я впевнена, що ніхто на верхніх рівнях як в Росії, так і в Україні, не зацікавлений в легальних деталях справ," – сказала вона в телевізійному інтерв’ю. Нові звинувачення – це просто "привід, щоб дискредитувати опозицію в Україні."

Щодо звинувачення в хабарництві, вона сказала: "Ніколи в житті я не бачила Олійника на власні очі. Я ніколи не була з ним знайома."

Російське втручання почалося в той час, коли Тимошенко, здавалося, вдалося об’єднати багатофракційний опозиційний рух напередодні парламентських виборів наступного року.

Великою мірою, Кучма мав змогу вберегтися, незважаючи на великий тиск, тому що його суперники боролися між собою стільки ж, скільки й з ним.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування