Рух єднається, та свариться з ПРП

П'ятниця, 10 серпня 2001, 10:45
Поки блок Віктора Ющенка "Наша Україна" тільки розкручується, його складові в той час активно вияснюють стосунки. Мова йде про Рух, який, намагаючись встигнути до офіційного початку передвиборчої кампанії, поспішно ліпить з того, що в свій час було успішно розліплено, щось єдине і велике.

Проте, спостерігаючи за всім, що стосується процесу об'єднання, виникають деякі підозри, чи не буде воно таке велике, що просто не "влізе" до одного блоку з іншими партіями.

Отож "проблему об'єднання Народного Руху України та Українського Народного Руху вже вирішено", заявляє дуже активний зараз керівник апарату Центрального Проводу НРУ Сергій Конєв і, погоджуючись зі словами голови ПРП Віктора Пинзеника, додає, що вирішена була "без сторонньої допомоги".

Зараз вже вирішується проблема об'єднання НРУ та "НРУ за єдність", говорить Конєв, при цьому підкресливши, що це також буде зроблено без чиєїсь допомоги, конкретизуючи на особах Віктора Пинзеника і Тараса Чорновола.

Свідченням тому, за словами Конєва, може бути ділова зустріч голови НРУ Геннадія Удовенка та співголови "НРУ за єдність" Богдана Бойка, що відбулася 8 серпня в Трускавці. Іншим доводом швидкого об'єднання, на думку Конєва, стало запрошення Удовенка Бойку виступити на Центральному Проводі НРУ, що має відбутись у Києві на початку вересня.

Прес-служба НРУ повідомляє, що під час розмови з Удовенком Бойко підтвердив намір увійти у фракцію НРУ, а також узяти активну участь у формуванні спільного виборчого блоку на чолі з НРУ. Бойко запевнив, що бачить перспективу в згуртуванні трьох рухівських партій з метою успішного виступу на парламентських виборах.

Проте, є одна хороша приказка: "Не кажи "гоп", поки не перескочиш". Адже поки що дуже важко уявляється дружнє співіснування НРУ, невдовзі об'єднаного, в одному блоці з Партією "Реформи і порядок". Адже, навіть, самі рухівці, характеризують свої стосунки з колегами по блоці фразою: собака скавчить, а караван іде. Роль основних собак віддана Пинзенику і Чорноволу.

Як зазначається в заяві НРУ, ПРП вдалася до безпрецедентного втручання у внутрішні справи Народного Руху України, яка "вустами Віктора Пинзеника і Тараса Чорновола почала давати оцінку зовнішньопартійній діяльності Народного Руху України".

Відомо, що Чорновіл, та не лише він, висловлюється про третій Рух – "НРУ за єдність", як про "спецпідрозділ" адміністрації президента. На думку Чорновола, він був штучно створений і мав дуже конкретні завдання, серед яких - влаштувати війну ПРП. Також він вважає, що Бойко і Конєв очевидно змовились з метою відокремлення рухівців від ідеї спільного великого блоку, очолюваного Ющенком.

Хоч і Чорновіл у публічних заявах позитивно висловлюється про єднання НРУ і УНР, Народний рух України звинувачує активістів-ПРПістів у всеможливих спробах зірвати діалог з партією Костенка. Вони "нищили рухівські структури на місцях, а після провальної спроби вчинити заколот на з'їзді НРУ з метою приведення до керівництва партії вигідних собі осіб узялися за цинічне обдурення рухівців, використовуючи організації на кшталт "чорних волів", -йдеться у заяві НРУ.

Рухівці також жаліються, що їхнє цькування з боку ПРП останнім часом дійшло до того, що київські "бджілки" Володимир Яворівський та Андрій Ніцой публічно виставили членів НРУ із засідання конференції Черкаської обласної організації ПРП, яка проходила 17 червня. Всупереч проханням НРУ та Конгресу українських націоналістів представники цих партій не були також допущені й на другий етап пеерпівської конференції 30 червня. Провід Черкаської крайової організації НРУ тоді м'яко розцінив "такі дії як недружні щодо партнерів по виборчому блоку".

Цікаво, чи слід віднести до таких недружніх дій щодо Руху з боку ПРП і звернення члена НРУ Кендзьора до Удовенка, в якому він ставив ультиматум голові партії: "Або Конєв, або я".

Проте, не дивлячись ні на що, рухівці все-таки впевнено заявляють, що попри все дії окремих керівників ПРП не зірвуть цілеспрямованого курсу Народного Руху України на згуртування рухівських партій. Тільки чому у своїй заяві рухівці і словом не промовились про цілеспрямований курс згуртування у блоці "Наша Україна"?

Читайте також

Блок "Наша Україна" має залучити до своїх лав представників регіональних еліт – Чорновіл

Інформаційна війна проти Ющенка трансформувалася у війну проти "Нашої України" – Костенко


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування