Рухи координуватимуть участь партій в святкуванні дня незалежності

Субота, 11 серпня 2001, 17:19
В Україні створено громадський комітет координації участі політичних партій і громадських організацій в заходах, присвячених 10-й річниці незалежності.

До комітету увійшли близько 50 політичних партій і громадських організацій, повідомляє прес-служба Українського Народного Руху. Ініціаторами виступили УНР і Народний Рух України.

Діяльність комітету спрямована на сприяння найбільш широкому представництву партій і громадських організацій в ювілейних заходах. Координаторами комітету призначені народні депутати Василь Червоній (УНР) і Микола Кульчинський (НРУ).

Зі слів Червонія, ідея створення комітету сформувалася після ознайомлення з програмою основних загальнодержавних заходів, присвячених ювілею незалежності, затвердженою в адміністрації президента в кінці липня.

"У цій програмі простежується тенденція святкування державних свят в "кращих традиціях" минулого". Зокрема, делегації з областей на Форум українців, яким почнуться торжества, формуються державними адміністраціями переважно з місцевих чиновників. Виявляється, що представники громадських організацій національно-демократичного глузду, які, фактично, стояли біля витоків незалежності, не можуть попасти до складу делегацій", - відзначає Червоній.

Ще однією причиною створення комітету депутат називає наміри влади завершити торжества, присвячені ювілею незалежності, святкуванням 950-річчя Києво-Печерської лаври тільки спільно з церквою, яка підкоряється Московському патріархату". "Може скластися парадоксальна ситуація, коли 10 річниця незалежності буде відзначатися без тих, хто за неї боровся", - зазначає депутат.

Комітет звернувся до президента України Леоніда Кучми з листом, в якому серед іншого міститься вимога запросити в оргкомітет по святкуванню 950-річчя Києво-Печерської Лаври представників українських православних церков - Української православної церкви Київського патріархату, УПЦ в підпорядкуванні Московського патріархату, Української автокефальної православної церкви і Української греко-католицької церкви.

На думку членів комітету, необхідно "одночасно з наданням Успенського собору Києво-Печерської лаври для урочистого богослужіння УПЦ МП надати собор Святої Софії (не належить жодній з конфесій) для богослужіння українського духовенства на чолі з настоятелем УПЦ КП і за участю патріотично настроєної громадськості України і діаспори".

Комітет застерігає, що "в ювілейних заходах найактивнішу участь буде приймати патріотична частина українського суспільства, тому спроба надати Московському патріархату перевагу на завершальному етапі свята може привести до масового цивільного протесту".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:57
Мінфін залучив понад 7 мільярдів від розміщення ОВДП
21:54
Аграрного міністра підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів. Що загрожує Сольському: деталі справи
21:49
США запровадили нові санкції проти Ірану через кібератаки
21:40
Фонд підтримки енергетики України зібрав близько 410 мільйонів євро – Шмигаль
21:35
Підозра на пів мільярда: чому детективи НАБУ прийшли до аграрного міністра Сольського. Деталі справи
21:31
Лідер республіканців закликав Сенат підтримати пакет із допомогою Україні
21:15
ПриватБанк відстояв право власності на один з найбільших ТЦ у Дніпрі: намагались відсудити ексвласники
21:10
В Україні реорганізують ще два університети
20:57
баскетбол"Київ-Баскет" повторно переграв "Черкаські Мавпи" та став бронзовим призером Суперліги
20:43
Енергорегулятор виявив схему продажу електрики бізнесу за цінами для населення
Усі новини...