Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Форосі Кучма позує художникам, п'є горілку й готується "сіяти огірочки". Гарант "зарисувався"

Понеділок, 13 серпня 2001, 17:09
До Дня Незалежності різних мужиків "пробиває" на різні звитяги. Один (Омельченко) намагається встигнути залатати мармуром розритий майдан Незалежності і розганяє над Києвом хмари, щоб не капав дощ на будівельників, які, попри бодун професійного свята, зводять "фаллос" із жінкою на вершині.

Другий (Кучма) – просто позує. У Форосі. Так, за повідомленням газети "Україна молода", один із найдорожчих російських художників Нікас Сафронов в шаленому темпі працює над портретом українського президента. Аякже, треба встигнути виконати високе замовлення до 24 серпня, адже саме до державного свята нашої республіки російський посол Віктор Черномирдін планує вручити картину оригіналу. Подарунок був би доречним і до 9 серпня — в день народження гаранта, але надто довго замовник (Чорномирдін) і виконавець (Сафронов) утрясали ідею. Встигнути б хоча б до 24-го.

 
 
29 липня в аеропорту Сімферополя художника зустріли люди з команди Кучми, поселили, привезли у Форос, де відпочивали по сусідству Кучма і Чорномирдін, і 31 серпня президент цілий день виступав у ролі натурника. "Коли я малював, робив ескізи, ми весь час розмовляли — про сім'ю, про дітей, про життя, благодійність, про різні банальності, розповідали анекдоти, — поділився враженнями із журналісткою "УМ" Валентиною Клименко Нікас Сафронов. — Кучма мені сподобався. Він лояльний, доступний. Це людина, на яку покладена дуже відповідальна місія - правити такою великою країною".

Знав би маляр, як "директор" Кучма править...

Сафронов не їздить в гості без подарунків, тож і цього разу він презентував своєму герою український пейзаж, намальований у 1978-79 роках, по настрою співзвучний Куїнджі — ніч, хата, українське літо. А щоб Леоніду Даниловичу веселіше позувалося й відпочивалося, до картини додалися дві пляшки фірмової горілки — "Нікас Сафронов" з 4 медалями та "Олексій Петренко", випущеної невеликою партією фірмою "Кристалл" до дня народження російського актора.

З "Петренком" вийшла така історія. Художник і актор здибалися в одному літаку. Дізнавшись, що Сафронов їде на аудієнцію до Кучми, Олексій Петренко просив передати свою фірмову оковиту і платівку, і з оказією закинув Леоніду Даниловичу ідею записати разом українську народну "Посіяла огірочки", яку колись вони вже виконували разом. Отже, у нашого гаранта накльовується ще один арт-проект. Горілочка під "огірочки".

Що ж до фейсу Кучми на картині, то, як повідомив Сафронов "УМ", майбутній портрет буде офіційним, розміром приблизно 60х80, на темному "бібліотечному" тлі, при костюмі і краватці — "як положено". А що позував Леонід Данилович у сорочці із коротким рукавом — ну так спека ж. Не біда, працівники апарату показали весь "каталог" президентського гардеробу, а далі для Нікаса — справа техніки. До речі, його ескізування перед Кучмою примусили увічнити "паркетного" фотографа з Укрінформу. Видно, курортне позерство патрона – значна подія і для нього самого, і для його почту, і для країни, якщо фото розповсюджуються державною інформагенцією.

Узагалі ж Кучма - вже дванадцятий президент у галереї Нікаса Сафронова. Тут Данилович пасе задніх. Художник на наступний рік запланував випуск календаря "Президенти пензля Нікаса Сафронова" - видно, наш Пахан прикрашатиме собою місяць грудень. А на осінь Нікас готуватиме персональну виставку в Києві.

Оскільки стратегію він вибрав правильну – магаричі першій особі тощо, презентація майбутньої виставки сумніву не підлягає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...